13:36 04.10.2023

СБУ ідентифікувала командира розвідвзводу ЗС РФ, який отримав "героя Росії" за вбивство мирних жителів у Бучі

2 хв читати
СБУ ідентифікувала командира розвідвзводу ЗС РФ, який отримав "героя Росії" за вбивство мирних жителів у Бучі

Служба безпеки України встановила особу ще одного російського загарбника, який причетний до масових катувань і вбивства мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини.

"Зловмисником є лейтенант Нурсултан Муссагалєєв - командир розвідувального взводу 104 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії ЗС РФ (м. Псков). Після втечі загарбників із Київської області вище військово-політичне керівництво РФ нагородило Муссагалєєва зіркою "героя Росії" та медаллю "за бойові відзнаки", - повідомляє пресслужба СБУ.

Встановлено, що 24 лютого 2022 року він у складі окупаційних угруповань Росії перетнув північний кордон України та прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ. Під час перебування на території громади Муссагалєєв брав участь у так званих зачистках, спрямованих на придушення руху опору та залякування жителів регіону.

Під час одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав автомобілем через ворожий блокпост. Потерпілого вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалєєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства.

Під час розслідування цього злочину СБУ отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення РФ перебував у складі підрозділу фігуранта. Військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу жителя Бучанського району.

Також встановлено особи ще двох підлеглих Муссагалєєва, які розстріляли потерпілого. Ними виявились заступник командира взводу окупантів старший сержант Олексій Колесников та командир 2 відділення ворожого підрозділу сержант Олександр Віселков.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Муссагалєєву і двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА