06:53 09.07.2022

9 липня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
9 липня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 136 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 136 RUSSIAN AGRESSION

9 липня Міжнародний день знищення стрілецької зброї, у США – Національний день цукрового печива, в Аргентині – День незалежності, в Австралії – День Конституції.

Православна церква вшановує пам'ять грецького святого Давида Солунського, а у мусульман – Курбан Байрам.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Так, у 1868 році набула чинності 14-та поправка до Конституції США, яка гарантує громадянство країни всім особам, народженим на її території, в 1877 році винахідник телефону Олександр Белл створив першу телефонну компанію, а в Вімблдоні відбувся перший тенісний турнір.

Міжнародний день знищення стрілецької зброї

Міжнародний день знищення стрілецької зброї започатковано Організацією Об'єднаних Націй у 2001 році.

Тоді країни-члени ООН підписали план боротьби зі стрілецькою зброєю, розуміючи, що незаконне виробництво, передача та обіг стрілецької зброї і легких озброєнь та їх надмірне накопичення та неконтрольоване поширення у багатьох частинах світу підривають безпеку та розвиток людства.

День цукрового печива

Незважаючи на те, що свято носить неофіційний характер, відзначається воно як міжнародне, а до його святкування приєднуються кондитери з різних країн світу, які пропонують шанувальникам як традиційні варіанти цукрового печива, так і новинки.

Ще цього дня:

1961 - У Вінніпегу (Канада) відкрито пам'ятник Т. Г. Шевченка;

1972 - На околицях села Хрестище (Харківська область) провели перший в Україні ядерний вибух (підземний);

2002 - Організація Африканської Єдності, що об'єднує 53 держави Африки, офіційно перетворена на Африканський союз;

2006 - Фінальний матч чемпіонату світу з футболу в Німеччині. Італія в серії післяматчевих пенальті перемагає Францію і вчетверте стає чемпіоном світу;

2018 – Під час саміту Україна-ЄС, між Україною та ЄІБ підписано угоду про виділення позики на EUR75 млн для реалізації проєкту "Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України".

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує преподобного Давида Солунського. Спочатку він був ченцем у монастирі святих мучеників Феодора та Меркурія, проте згодом залишив обитель і оселився біля Фессалоніки, де влаштував собі під мигдальним деревом курінь. У ньому він прожив 70 років, проводив час у молитвах і дотримувався суворого посту. За переказами, преподобний Давид отримав нагороду за своє подвижництво - дар чудотворення. Багатьох він позбавив хвороб; усім людям, які приходили до нього, давав рятувальні поради.

Курбан байрам

Свято жертвопринесення Курбан Байрам є частиною мусульманського обряду паломництва до Мекки. Відзначається свято в долині Міна поблизу Мекки 10-го дня 12-го місяця мусульманського місячного календаря Зуль-Хіджа і триває 2-3 дні. Оскільки дата свята залежить від місячного календаря, у різних країнах дні святкування можуть відрізнятись.

Звичайно, не всі мусульмани можуть здійснити хадж у Мекку, брати участь у головному святі мусульман і в священному місці особисто принести жертву, тому канони ісламу наказують мусульманам виконувати кульмінаційну частину обряду не лише в Мецці, а й усюди, де можуть опинитися мусульмани.

Міфологія свята походить від відомого біблійного сюжету про спробу принесення патріархом Авраамом (арабською — Ібрагімом) свого сина Ісаака в жертву Богу. Однак, на місце біблійного Ісаака мусульманська традиція ставить Ісмаїла, вважаючи його старшим сином, а Ісаак, за мусульманськими уявленнями, - другий син Авраама. За цю відданість і доброчесність Всевишній винагородив Ібрагіма, замінивши приношення в жертву Ісмаїла баранчиком.

Іменини: Тихін, Давид, Іван, Денис, Павло.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА