15:37 16.02.2022

За фактом DDoS-атаки на банки та держсайти України 15 лютого відкрито справу, видно слід спецслужб – СБУ

2 хв читати
За фактом DDoS-атаки на банки та держсайти України 15 лютого відкрито справу, видно слід спецслужб – СБУ

За фактом DDoS-атаки на сайти банків та державних структур України 15 лютого розслідують кримінальне провадження, говорити про виконавців рано, але видно слід спецслужб інших держав, заявляють у Службі безпеки України.

"Стосовно того, що ми фіксуємо сьогодні і вчора, ці кібератаки. На сьогоднішній день іде робота в рамках кримінального провадження спільно з Офісом генерального прокурора. За фактом створення спеціальними та розвідувальними органами іноземних спецслужб злочинної організації для вчинення несанкціонованого втручання у комп'ютерні та інформаційно-телекомунікаційні системи органів державної влади, інших організацій та установ", - сказав начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу в Києві у середу.

Він наголосив, що поки що передчасно говорити про конкретних виконавців. "У таких злочинах це тривала та складна робота", - сказав начальник департаменту кібербезпеки.

"Сьогодні ми бачимо, що вартість такої атаки сягає мільйона доларів: не може окремий хакер чи група хакерів дозволити собі витратити такі кошти. Такі атаки проводять держави через спецслужби та спеціальну створену інфраструктуру… Ми чітко бачимо тут слід іноземних спецслужб. І є окремі ознаки схожості атаки вчора і сьогодні з тими атаками, які були 13-14-го числа", - сказав Вітюк.

У свою чергу начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрій Виходець додав, що за цим фактом Головне слідче управління Нацполіції розпочало кримінальне провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) та ч. 1 ст. 363 (порушення правил експлуатації комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації) Кримінального кодексу України.

"Учора за зверненням одного з державних банків було розпочато перевірку", - повідомив він.

Виходець додав, що наразі вживають заходів щодо встановлення причетних до DDoS-атаки осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА