15:30 25.12.2021

Найбільший у світі космічний телескоп для вивчення Всесвіту виведено на орбіту

2 хв читати
Найбільший у світі космічний телескоп для вивчення Всесвіту виведено на орбіту

Важка ракета Ariane V у суботу вивела на орбіту найбільший і найпотужніший у світі космічний телескоп James Webb Space Telescope (JWTS) вартістю $10 млрд для вивчення процесів еволюції Всесвіту, повідомила компанія-розробник носія Arianespace.

"Телескоп успішно виведено на орбіту", - йдеться в повідомленні.

Запуск було здійснено о 13:20 за Паризьким часом зі стартового комплексу на космодромі Куру у Французькій Гвіані. Через 27 хвилин 7 секунд після старту космічний телескоп відокремився від другого ступеня ракети-носія на висоті приблизно 1400 км. Слідом за цим на ньому розкрилися сонячні батареї та антена для зв'язку з Землею.

Станція James Webb ("Джеймс Вебб"), розроблена NASA у співпраці з Європейським космічним агентством (ESA) і канадським космічним агентством (CSA), є орбітальною інфрачервоною обсерваторією, яка прийде на зміну запущеному в 1990 році космічному телескопу Hubble. Порівняно з ним JWTS у 100 разів потужніший завдяки використовуваним новітнім технологіям світлочутливості. Серед основних завдань телескопа James Webb - виявлення світла перших зірок і галактик, які утворилися після Великого вибуху.

Він вивчатиме ранній Всесвіт - склад перших зірок і еволюцію галактик. За даними вчених, Всесвіту приблизно 13,8 млрд років. Телескоп зможе фіксувати випромінювання об'єктів, які сформувалися приблизно через 100-250 млн років після Великого вибуху. Крім того, в завдання телескопа входить вивчення планетарних систем і пошук ознак існування життя на екзопланетах.

Нова космічна обсерваторія масою 6,2 тонни має складене (із 18 шестикутних сегментів) дзеркало 6,5 м у діаметрі з площею збиральної поверхні 25 кв. метрів, яке дасть можливість розглянути найдальші об'єкти Всесвіту. Для порівняння, Hubble має дзеркало розміром 2,4 метра з поверхнею 4,5 кв. метрів.

Телескоп James Webb оснащений величезним п'ятишаровим тепловим екраном, розміри якого можна порівняти з тенісним кортом. Екран призначений для захисту обсерваторії від сонячних променів, щоб підтримувати температуру дзеркала і приладів нижче мінус 220 градусів для забезпечення умов роботи в інфрачервоному діапазоні випромінювання.

У найближчі кілька днів дні на телескопі буде розгорнуто сонцезахисний екран і головне дзеркало. Через 29 днів космічний телескоп повинен буде вийти в так звану точку Лагранжа L2, на відстані близько 1,5 млн км від Землі, звідки він у середині 2022 року розпочне повноцінне виконання своїх завдань.

Термін роботи потужного космічного телескопа розрахований на 5-10 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА