19:31 31.10.2021

На деяких дільницях у Харкові виборців без їхнього відома внесли до списків для голосування на дому

2 хв читати
На деяких дільницях у Харкові виборців без їхнього відома внесли до списків для голосування на дому

У Харкові спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадки, коли виборці, які прийшли на дільниці, не могли отримати бюлетень, оскільки виявлялося, що вони внесені до списків для голосування на дому.

"Тобто люди самі не зверталися ні до кого, щоб голосувати вдома, але їх у ці списки перенесли... Це певна проблема. По суті, невідомо, як ці люди опинилися в цих списках", - сказав на брифінгу в неділю координатор спостереження громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко

За його словами, таким людям, щоб проголосувати, доводиться чекати на повернення членів виборчкому, які поїхали з маленькою виборчою скринькою до охочих проголосувати вдома.

Говорячи про зафіксовані порушення, Зінченко наголосив також на випадках, коли виборці намагалися сфотографувати заповнений бюлетень. Крім того, він звернув увагу на велику кількість локацій, де тим, хто проголосував, роздають подарунки, зауваживши, що акція спрямована на підвищення явки, проте широко рекламувалася раніше одним із кандидатів і політсилою, що висунула його.

На думку Зінченка, зафіксовані порушення не мають системного характеру. Разом із тим є моменти, які дозволяють припустити примус до голосування або контрольоване волевиявлення.

"Люди просять дозволу сфотографуватися на дільниці – це примус виборця йти голосувати. Не можу сказати, чи був примус голосувати за конкретного кандидата... На багатьох дільницях ми фіксуємо робочі камери відеоспостереження, які не вимикаються. Через це у нас виникає запитання: чи не проводиться у нас контрольоване голосування, коли відстежуються виборці, які прийшли голосувати. Деякі з цих камер знаходяться над кабінками для голосування, теоретично є ймовірність, що вони можуть фіксувати результат волевиявлення виборців. Потенційно такі порушення є, але ми не можемо стверджувати це на 100%", - сказав Зінченко.

За його словами, на 16.00 явка склала 22,7% (похибка до 1%). Зінченко прогнозує, що до 20.00 (часу закриття дільниць) явка не перевищить 30%.

Як повідомлялося, 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори міського голови. Вони були призначені через смерть Геннадія Кернеса, обраного міським головою на виборах восени 2020 року.

На посаду міського голови претендують 10 кандидатів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА