19:45 13.06.2021

Лідери G7 закликали владу Білорусі провести нові вибори і анонсували санкції - комюніке

2 хв читати
Лідери G7 закликали владу Білорусі провести нові вибори і анонсували санкції - комюніке

Лідери країн "Великої сімки" виступили із заявою, в якій закликали владу Білорусі провести в країні нові справедливі вибори, засудили замах білоруського керівництва на права людини і пообіцяли ввести нові санкції проти винних.

"Ми закликаємо режим: змінити курс і виконати всі рекомендації незалежної експертної місії Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) у рамках Московського механізму; вступити в конструктивний діалог з усіма верствами суспільства; провести нові вільні і справедливі вибори", - йдеться в підсумковому комюніке саміту G7.

Там також наголошується, що лідери G7 "глибоко стурбовані тривалими нападками білоруської влади на права людини, основні свободи і міжнародне право, прикладом яких є примусова посадка рейсу FR4978 (23 травня в Мінську - ІФ) і арешт незалежного журналіста і його супутниці".

"Ми будемо працювати разом, щоб притягнути до відповідальності винних, зокрема шляхом введення санкцій, і продовжимо підтримувати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права людини в Білорусі", - йдеться в підсумковому комюніке.

Як повідомлялося, 23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився в Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, один із засновників порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, який летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий. Крім того, було затримано його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

У Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020 року протягом більше півроку тривали масові акції протесту проти підсумків виборів, переможцем яких був оголошений Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція визнала результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

Останнім часом акції практично припинилися через їх жорстоке придушення білоруськими силовиками, тепер вони мають епізодичний і локальний характер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

Росіяни обстріляли Козацьке, постраждали троє людей

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА