Низка відомств спільно презентували нове шкільне меню

Низка відомств презентували розроблене в рамках реформування системи шкільного харчування меню з обмеженою кількістю солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження, соків, зменшеним споживанням хліба та картоплі, збільшеним споживанням молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, круп і бобових.
Як повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів на сайті у понеділок, реформуванням системи шкільного харчування та її створенням займалася робоча група у складі представників Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологів та зовнішніх експертів.
Уточнюється, що нове меню буде впроваджено у школах із 1 вересня.
Меню зі зниженим споживанням хліба та врегульованою калорійністю страв містить 160 рецептів, серед яких - традиційні українські страви (банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці). Крім цього, система харчування розширює вибір застосовуваних каш: крім рисової, гречаної та вівсяної, в меню додані булгур, пшоняна крупа, сочевиця та кускус.
У нових чотиритижневих меню страви повторюватимуться раз у два місяці, а не кожні два тижні.
"Мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей", - підсумувала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, слова якої наведено у повідомленні.
Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки України у травні 2021 року підписало меморандум щодо реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування з UNICEF та Посольством Швейцарії в рамках реформування системи шкільного харчування.
За даними першої леді країни Олени Зеленської, цей документ передбачає початок поведінкового дослідження серед дітей, батьків і педагогів, а також запуск у серпні інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування.