13:16 24.02.2021

З 16 липня понад 100 тис. людей повинні будуть підтвердити рівень володіння українською мовою

1 хв читати
З 16 липня понад 100 тис. людей повинні будуть підтвердити рівень володіння українською мовою

 Глава Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська зазначає, що з 16 липня 2021 року близько 100-150 тисяч громадян України повинні будуть підтвердити рівень володіння державною мовою, склавши відповідний іспит.

"Кількість людей, які на сьогодні мають скласти іспит з 16 липня і підтвердити рівень володіння державною мовою, становить близько 100-150 тис. осіб", - сказала Демська під час публічного звіту про результати діяльності у 2020 році в Києві в середу.

За її словами, планується, що центри для складання тестів на володіння українською мовою будуть як мінімум у кожному обласному центрі, а сертифікат на володіння державною мовою діятиме безстроково.

"Треба розуміти, що закон зворотної дії не має. Усі, хто сьогодні вже працюють і не йдуть на конкурс і не претендують на яку-небудь посаду, а вже на ній перебувають, - вони не складатимуть іспит. Іспит складатимуть лише ті, хто хоче отримати сертифікат із перспективою, що колись обиратиметься на конкурс", - додала Демська.

Як повідомлялося, 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА