16:23 04.02.2021

Активісти вимагають гарантувати безпеку шукачам притулку в Україні

2 хв читати

Активісти вимагають гарантувати безпеку шукачам притулку в Україні, зокрема розслідувати видачу Узбекистану Алішера Хайдарова та Рахміддіна Сапарова.

"Тим, хто шукає захисту в Україні від переслідувань на батьківщині, потрібно гарантувати ту безпеку, яку Україна зобов'язалася надати. Якщо їх уже розшукують за якимись страшними обвинуваченнями, є процедура екстрадиції, яка передбачає можливість захистити себе, і є абсолютна заборона видавати людей туди, де їм загрожують катування і нелюдське поводження - заборона, яку Україна підписала, ратифікувала й уперто, послідовно ігнорує", - сказав координатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич на прес-конференції в Києві в четвер.

Зокрема, він розповів про те, що Хайдарова переслідували на батьківщині з політичних та релігійних переконань, і десять років тому вони разом із дружиною прибули спочатку до Росії, а потім до України, де шукали притулку. Проте, за словами Буткевича, їм відмовили в наданні статусу біженця, а в жовтні 2020 року Хайдарова викрали та відправили до в'язниці Служби державної безпеки Республіки Узбекистан у Ташкенті.

У свою чергу голова ГО "Асоціація мусульман-біженців "Азан" Анвар Деркач повідомив, що подібна історія сталася з Рахміддіном Сапаровим, який відбував термін покарання за вироком суду в Полтавській колонії загального режиму і, перебуваючи там, звернувся до Асоціації мусульман-біженців "Азан" по допомогу, розуміючи, що йому загрожує екстрадиція в Узбекистан. За його словами, в день звільнення "невідомі в чорній уніформі" вивезли Сапарова з колонії, а за кілька днів він опинився в Узбекистані.

"Ми дізналися нещодавно, що і Алішер, і Рахміддін перебувають приблизно в однакових умовах, вони були позбавлені юридичної підтримки, їх ізолювали від родичів, від світу, від правозахисників, від будь-якої інформації", - зазначив Деркач.

Він наголосив, що, на думку впливових міжнародних правозахисних організацій, Узбекистан надалі є країною, де систематично порушують права людини, де людям загрожують сфабриковані справи, вироки, тривалі терміни, катування.

"Україна брала на себе зобов'язання не видавати до таких країн шукачів притулку, тобто маємо справу з очевидними фактами, коли Україна порушує свої міжнародні зобов'язання. Виникає питання: заради чого?" - додав він.

Буткевич зазначив, що починаючи з 2016 року з України було протизаконно повернено, видано або вкрадено десятьох людей. Він закликав розслідувати справу Хайдарова і гарантувати належну безпеку і догляд дружині Хайдарова та її дітям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА