11:57 08.10.2020

55% опитаних українців не знають, за якою системою відбудуться місцеві вибори

2 хв читати
55% опитаних українців не знають, за якою системою відбудуться місцеві вибори

Понад половина опитаних українців (55%) нічого не знають про те, за якою системою відбудуться заплановані на 25 жовтня місцеві вибори в Україні, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 4-7 жовтня.

26% респондентів визнали свою часткову обізнаність з цього питання, і лише 20% сказали, що знають за якою системою відбудуться місцеві вибори (у вересні таких було 13%).

37% опитаних сказали, що часто стежать за місцевою політикою і рішеннями місцевої влади, 31% - роблять це іноді, 20% - рідко, 8% - взагалі не цікавляться цими питаннями.

58% опитаних знають, що вибори відбудуться 25 жовтня, ще 14% відповіли, що вони відбудуться цього місяця, 2% назвали інший місяць і число. Водночас 26% взагалі не знають, чи не змогли дати відповідь. В середині вересня лише третина знали точну дату місцевих виборів.

Про свою участь у місцевих виборах заявили 58% опитаних. 21% не змогли відповісти, ще 8% - можливо візьмуть участь, 13% - малоймовірно. У разі загострення ситуації з коронавірусом готовність взяти участь у виборах підтвердили 46%, 23% вагаються (50/50), 9% - можливо прийдуть на дільниці, 21% - малоймовірно. За останній тиждень тенденції щодо декларованої явки практично не змінилися, зазначається у прес-релізі.

За останні чотири роки зросла переконаність у важливості власного голосу на виборах. Так, у 2016-17 рр. майже половина опитаних говорили, що їхній голос нічого не вирішує. Цього року таких - третина. Понад половина переконані у зворотному.

Для третини опитаних на місцевих виборах важливіше насамперед хто стане міським/сільським головою, а для 13% - які партії пройдуть до місцевих рад. 35% респондентів зазначили, що їм однаково важливо, хто буде головою і які політичні сили прийдуть до влади.

81% респондентів зазначили, що вибираючи, за кого голосувати на місцевих виборах, вони приймають рішення самостійно, 15% частіше радяться з близькими та родичами.

27% обговорюють питання місцевих виборів з членами сім'ї, близькими, або колегами. 32% роблять це іноді, 23% - рідко, 14% - взагалі про це не говорять.

Під час дослідження було опитано 5000 респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу методом опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів). Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження: не більше ніж 1,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожого удару по Полтавському району кількість постраждалих зросла до 22 людей, серед них троє дітей - ОВА

НАБУ повідомило про підозри у схемі заволодіння 16 млн грн на закупівлях для МВС

Капітан судна українець Салига потрапив під санкції США через постачання озброєння хуситам

Під час надзвичайних ситуацій власників генераторів через шум не штрафують - МОЗ

ЄС створює Аудиторську раду для контролю Ukraine Facility

За підготовку законопроєкту про перехідне правосуддя на деокупованих територіях відповідає Мін'юст, що передбачено стратегією реінтеграції населення ДОТ - Верещук

Кількість постраждалих від ракетного удару по Полтавському району зросла до 16 людей

Покровський напрямок залишається найбільш напруженим протягом доби - Генштаб ЗСУ

Зеленський про Саміт миру: Це успіх України, але темп ми збавляти не будемо, мир - це завжди шлях

Зеленський про удар по Полтавщині: Нам життєво необхідно посилювати захист неба сучасними системами ППО та авіацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА