10:14 28.03.2011

Українські АЕС витримають максимально можливі в країні землетруси - Балога

1 хв читати
Українські АЕС витримають максимально можливі в країні землетруси - Балога

Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога запевняє, що АЕС у країні спроектовані так, що витримають максимальний розрахунковий землетрус.

"Українські електростанції відповідають усім вимогам МАГАТЕ з безпеки. Це висновок експертів агентства, фахівців Європейського Союзу та українського "Енергоатому" за підсумками неодноразових усебічних перевірок. В Україні АЕС спроектовані й побудовані з урахуванням того, що максимальний розрахунковий землетрус - шість балів. А головні споруди станцій - реакторне і турбінне відділення, спецкорпус, резервна дизельна електростанція - здатні витримати сім балів коливань ґрунту", - сказав В.Балога в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в понеділок.

Він також повідомив, що незабаром буде проведено додаткове обстеження споруд українських АЕС на стійкість до землетрусів у понад шість балів.

Глава МНС укотре заспокоїв, що "загрози для екології України від радіаційного забруднення в Японії на сьогодні немає".

В.Балога не проводить паралелі між ситуацією в Японії та Чорнобильською катастрофою. "Порівнювати Японію з Чорнобилем не можна: у нас був вибух, який зруйнував корпус реактора, оболонку і захисні системи. На "Фукусімі" ситуація інша: там плавиться паливо, але основні елементи конструкції блока та його захисту уціліли. Нещодавно я сказав про те, що "Фукусіма" в сукупності викине не більше ніж 5% радіації Чорнобиля, якщо не буде нових катаклізмів. І я від своєї думки не відмовляюся", – зазначив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА