10:28 11.12.2019

КС 12 грудня розгляне подання нардепів щодо тлумачення Конституції в частині держвлади у Києві

2 хв читати
КС 12 грудня розгляне подання нардепів щодо тлумачення Конституції в частині держвлади у Києві

 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні 12 грудня о 10:00 у формі усного провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення низки положень Основного закону, зокрема, у контексті права президента України призначати та звільняти голову Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Як повідомляється на сайті КС у середу, йдеться про ст. 7, ч. 7 ст. 20, п. 12, 15, 16 ч. 1 ст. 92, ч. 1-5 ст. 118, ч. 2 ст.133, ч. 1-4 ст. 140, ч. 2 і 4 ст.141 Конституції України.

Автори клопотання просять КС надати офіційне тлумачення зазначених положень Основного закону України в контексті питань, чи може Київська міськрада утворювати відділи, управління та інші виконавчі органи не у структурі КМДА; чи може звільнити президент з посади голови КМДА обраного київського міського голову, якщо його повноваження не припинено; чи може президент призначити на посаду голови КМДА особу, яку не обрано київським міським головою за умови, якщо повноваження обраного мера Києва не припинено.

Як стверджує суб'єкт права на конституційне подання, необхідність в офіційному тлумаченні положень вищезазначених статей зумовлена "неможливістю вирішення порушених у конституційному поданні питань наявними способами усунення правових колізій, а також наявністю різних правових точок зору на їхнє вирішення".

Як повідомлялося, КС України від 8 жовтня відкрив конституційне провадження за поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення Основного закону у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади в столиці від 28 серпня.

Міський голова Києва Віталій Кличко зазначає, що КС ще у 2003 році своїм рішенням дав роз'яснення, що київського міського голову, обраного громадою, має бути призначено і головою Київської міської державної адміністрації. Тобто призначення виключно київського міського голови на посаду голови КМДА президентом України не є поєднанням посад, а є формою виконання міським головою ex officio своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України. За словами Кличка, ситуація, яка склалася у столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА