08:52 13.04.2019

У столиці з'явився перший в Україні Банк грудного молока

2 хв читати
У столиці з'явився перший в Україні Банк грудного молока

У Перинатальному центрі Києва з'явився перший в Україні Банк грудного молока, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

"Неважко уявити, яке значення набуває годування грудним молоком, коли йдеться про недоношених дітей, про дітей з критично малою вагою, про дітей, що з'явилися на світ слабкими і хворими", - розповів перший заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник.

Він додав, що на створення Банку грудного молока зі столичного бюджету виділили 9 млн грн.

Відзначається, що згідно з міжнародними дослідженнями, завдяки грудному молоку виживання передчасно народжених дітей збільшується в 8 разів, тривалість перебування в умовах стаціонару – зменшується удвічі.

Також зменшується необхідність застосування медикаментів. З іншого боку, матері дітей, народжених раніше терміну або хворих новонароджених, дуже часто стикаються з проблемами в ініціюванні лактації. Є ситуації, коли через складність стану матері (складна операція, хвороба, прийом несумісних з грудним вигодовуванням ліків, важкі інфекції) годування власним молоком є неможливим або небезпечним.

У таких випадках забезпечити вразливих дітей більш безпечним і повноцінним джерелом живлення, ніж суміш, здатне донорське грудне молоко.

Діти, які вживають донорське молоко замість суміші, з меншою ймовірністю страждають небезпечними хворобами (некротичний ентероколіт, сепсис, ретинопатія), тощо. Доведено, що діти, які на початку життя отримують донорське молоко, а не штучну суміш, мають кращі показники імунітету, стан кишково-шлункової системи, нервової системи і навіть інтелекту.

"Саме з урахуванням цих даних було прийнято рішення про відкриття першого столичного Банку грудного молока на базі Перинатального центру м.Києва, в якому народжуються близько 80% усіх недоношених маленьких киян з критично низькою масою тіла", - пояснив М.Поворозник.

У такому Банку донорське молоко збирається, досліджується, обробляється і роздається дітям, які мають в цьому потребу за призначенням лікаря. Весь процес ретельно контролюється на кожному етапі (починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку і збереження максимальної харчової цінності, і закінчуючи дотриманням умов зберігання).

Скористатися Банком грудного молока можуть пацієнти стаціонару Перинатального центру, а також інших лікувальних установ міста за призначенням лікаря-неонатолога.

Донором молока може стати тільки здорова жінка в період лактації, що годує власну дитину і вирішила ділитися молоком з немовлятами, які його потребують. Для здачі необхідно пройти спеціальні обстеження, обов'язкову співбесіду і анкетування з фахівцем Банку грудного молока щодо способу життя, історії інфекційних хвороб, поточного стану здоров'я, а також здати необхідні аналізи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА