13:26 21.01.2019

Інформацію про 10 предметів, яких під час ревізії недорахувалися в лаврі, передано до СБУ

3 хв читати
Інформацію про 10 предметів, яких під час ревізії недорахувалися в лаврі, передано до СБУ

Усю інформацію про 10 культурних цінностей із 829, переданих Києво-Печерській лаврі наприкінці 1980-х років, і місце розташування яких не було встановлено в результаті проведеної перевірки, передано до Служби безпеки України, повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур.

"Спочатку в Києво-Печерській лаврі виявили відсутність 14 предметів. Після завершення перевірки три з них було повернуто на територію монастиря. Вони перебували в одній із церков Києва. Ще стосовно одного предмета монастир надав інформацію, що багато років тому його зруйнувала психічнохвора людина. Отже, місцеперебування десяти культурних цінностей наразі не відоме. Усю інформацію ми передали до Служби безпеки України. І наразі триває грошова оцінка цих предметів для відкриття кримінального провадження", - розповів Т.Мазур в інтерв'ю LB.ua, оприлюдненому в понеділок.

Вона зазначила, що до обов'язків співробітників Києво-Печерського заповідника не входила перевірка переданих цінностей, однак оскільки вони хоч і були виведені з музейного фонду, але залишалися у державній власності, заповідник відстежував їхній стан. "Значна частина культурних цінностей була передана монастирю в постійне користування. Але вони не були виведені з власності держави і не втратили свій статус, а лише були виключені з облікових книг заповідника. Водночас держава може пред'являти претензії тому, кому було передано культурні цінності, просити надавати інформацію про їхнє місцеперебування, стан збереження тощо", - додала заступник міністра.

Т.Мазур повідомила, що майно лаври є державною власністю, при цьому чинне законодавство, що передбачає передання культових споруд релігійним організаціям у безкоштовне користування для проведення богослужінь, не має зворотної дії. Водночас у договорах із релігійними організаціями прописано умови, за яких приміщення, зокрема лавр, можуть бути повернуті до державної власності, оскільки держава є їхнім власником і має право розпоряджатися цим майном у будь-який момент.

Заступник міністра зазначила, що стан зберігання культурних цінностей на території Києво-Печерської лаври задовільний. "Окремі предмети потребують реставрації, дві ікони перебувають в аварійному стані. Правда, вони ще до передання монастирю були не в дуже хорошому стані", - зазначила вона.

Коментуючи чутки про те, що культурні цінності, зокрема мощі святих, із території лаври вивозили до РФ, Т.Мазур зазначила, що вивезення культурних цінностей здійснюється за окремим дозволом Мінкультури. "До нас не зверталися за такими дозволами. Хоча припускаємо, що може бути що завгодно. Але це питання скоріше до прикордонників, які за наявності підозри про вивезення будь-якої культурної цінності зобов'язані перевірити, що це за предмет і чи є дозвіл на його вивезення", - зазначила вона.

На запитання, чи стоїть сьогодні питання про розірвання договору з релігійними громадами Української православної церкви (Московського патріархату), які зараз користуються лаврою, заступник міністра відповіла негативно. "Не стоїть. Держава не планує забирати майно в одних і передавати іншим церквам", - сказала вона.

"Отримання автокефалії не означає перерозподіл релігійного майна. Це - створення церкви. Прихожани кожної церкви мають визначитися, до якої церкви хочуть ходити, кому підкорятися. А майно переходить у користування або власність тієї церкви, яку визначає відповідним рішенням громада", - наголосила Т.Мазур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

12 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Вовчанську Харківської області залишається приблизно 300-400 жителів - поліція

Окупанти за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області, внаслідок ракетного удару загинула жінка

Оккупанты за минувший день обстреляли 10 громад Сумской области, в результате ракетного удара погибла женщина

Українські чоловіки з посвідкою на проживання і роботою зможуть залишатися в Німеччині - Шольц

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА