18:05 28.08.2018

У Польщі запропонували номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

2 хв читати
У Польщі запропонували номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

Колишній президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати українського політв'язня в РФ Олега Сенцова на Нобелівську премію миру, повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Мій добрий друг і колега - керівник Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський щойно повідомив мені надзвичайну новину - пан Лех Валенса - лауреат Нобелівської премії миру, президент Польщі (1990-1995 рр.) та засновник легендарної польської "Солідарності", відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити із заявою на захист Олега Сенцова, що незаконно утримується в російській в'язниці і голодує вже 107 днів, та номінувати його на Нобелівську премію миру", - написав Є.Нищук на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Міністр висловив сподівання, що це допоможе врятувати життя українському режисеру.

"Я ще раз дуже дякую нашим польським друзям за таке рішення! Дружба між нашими народами - не слова, а багаторічна історія! Олег, як ніхто інший, заслуговує такої відзнаки", - додав Є.Нищук.

У заяві Л.Валенси, текст якої оприлюднено на сайті Міністерства культури України, зазначено, що О.Сенцов голодує понад 100 днів із вимогою звільнити "всіх українських політичних в'язнів, які перебувають у Російській Федерації, а не з проханням свободи для себе".

"Я глибоко переконаний, що через свої дії Олег Сенцов представляє всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, утвердження солідарності між народами і самопожертва самого себе на користь інших людей, які невинно страждають: це все високо похвальні якості, гідні високого визнання вільного світу. З цих причин я закликаю всіх чоловіків та жінок доброї волі допомогти у звільненні Олега Сенцова, і я пропоную Олега Сенцова на Нобелівську премію миру", - йдеться в заяві Л.Валенси.

Л.Валенса - перший керівник профспілки "Солідарність", президент Польщі в 1990-1995 роках. У 1983 році отримав Нобелівську премію миру.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) у серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у тероризмі. Режисера тримають у виправній колонії суворого режиму в м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ).

Із 14 травня 2018 року О.Сенцов тримає голодовку, вимагаючи відпустити всіх українців, яких тримають у РФ "з політичних мотивів". Родичі О.Сенцова заявляють про серйозне погіршення стану його здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА