14:49 01.06.2017

НБУ прогнозує збереження дефіциту поточного рахунку в найближчі роки на рівні $4 млрд

2 хв читати
НБУ прогнозує збереження дефіциту поточного рахунку в найближчі роки на рівні $4 млрд

Національний банк України (НБУ) прогнозує збереження дефіциту поточного рахунку платіжного балансу найближчими роками на рівні $4 млрд, повідомив директор департаменту фінансової стабільності центробанку Віталій Ваврищук.

"У зовнішньому секторі існують певні ризики, які, на щастя, мають свій компенсатор. Основний ризик, це дефіцит поточного рахунку платіжного балансу. За нашими прогнозами, він зберігатиметься на рівні $4 млрд протягом наступних кількох років", - сказав він під час XII Щорічної банківської конференції в Києві в четвер.

В. Ваврищук при цьому зазначив, що для покриття цього дефіциту Україні необхідно залучати капітал на зовнішніх ринках. Відповідно НБУ і уряд мають акцентувати увагу на питанні покращення інвестиційного клімату, щоб відновився приплив зовнішнього капіталу.

"Борговий капітал наразі ще не заходить. Прямі іноземні інвестиції різко впали: за перший квартал вони становили близько $100 млн, що дуже мало. На сьогодні дефіцит поточного рахунку значною мірою перекривається за рахунок населення, яке продає валюту зі своїх заощаджень. Ця валюта, по суті, забезпечує наявну збалансованість валюти на міжбанківському ринку і певну стабільність гривні", - сказав він.

Керівник аналітичного відділу групи ICU Олександр Вальчишен, у свою чергу, зазначив, що прогнозований НБУ рівень дефіциту поточного рахунку є природним наслідком розвитку економіки. Він навіть може підвищитися, якщо економіка прискорить зростання.

Водночас, зазначив експерт, ризиком є заяви окремих представників влади - політиків, законодавців та експертного співтовариства - про необхідність одночасно підтримувати стабільний курс, процентну ставку, при цьому таргетувати зростання ВВП на рівні 6-7%.

"На мій погляд, це взаємовиключні цілі. У короткостроковому періоді це реально, якщо у країни є великий зовнішній кредитор, чи то Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ), чи який-небудь інший кредитор (офіційний та/або приватний). Але кредити в іноземній валюті мають властивість різко "зупинятися". Наслідком цього буде черговий сплеск попиту на валютні резерви. У результаті, НБУ опиниться в тій же ситуації, в якій він залишався завжди, коли є внутрішній попит на валютні резерви і керівництво центробанку з політичних причин не зможе відмовити в його задоволенні через необхідність підтримання стабільності в країні. Природно це відкриває дорогу для чергової різкої девальвації", - пояснив О. Вальчишен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА