12:53 25.11.2016

Україна пройшла рік без газопостачання від "Газпрому"

2 хв читати
Україна пройшла рік без газопостачання від "Газпрому"

Україна впродовж року не купувала у російського "Газпрому" природний газ (http://utg.ua/still-alive/), перейшовши на закупівлю ресурсу лише на своєму західному кордоні.

Ключовими умовами відмови України від купівлі газу на своєму східному кордоні є неузгодженість щодо ціни і небажання російської сторони укласти додаткову угоду до вже наявної, де має бути зафіксовано відмову від умови "бери або плати" на період закупівлі газу, а також параметри його відбору, оплати, номінації та точки постачання.

Загалом, за період з 26 листопада 2015 року до 25 листопада 2016 року Україна імпортувала з боку Європи близько 10,7 млрд куб. м газу.

Крім НАК "Нафтогаз України", частка якого в загальному обсязі постачань з Європи становить близько 75%, його також імпортують понад 12 приватних трейдерів.

У прес-службі НАК зазначили, що "ця дата є знаковою для незалежної України, оскільки ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності нашої держави від північного сусіда. Ця залежність реалізовувалася за рахунок обсягів постачань і ціни на російський газ та спонукала Україна до політичних і економічних поступок".

Особливо болючою для України ця залежність стала після початку військової агресії з боку Російської Федерації та анексії нею Криму навесні 2014 року. Подолання газової залежності стало головним викликом для менеджменту компанії в 2014-2015 роках.

"Менш ніж за два роки роботи і за допомогою наших західних партнерів, міжнародних фінансових організацій, скоординованої роботи президента, уряду, Верховної Ради нам вдалося домогтися важливого результату: спроби російського керівництва використовувати газ як інструмент політичного тиску на Україну стали марними", - зазначили в прес-службі.

"Нафтогаз України" та інші українські імпортери тепер мають доступ до інших джерел газу й можуть вибирати серед кількох десятків постачальників. Спільними зусиллями багатьох учасників вдалося організувати газопостачання в Україну з європейського напрямку в обсягах, достатніх для задоволення потреб країни. При цьому Україна залишається головним маршрутом доставки російського газу в ЄС і сумлінно забезпечує його транзит, констатували в прес-службі НАК.

"Без створення альтернативних шляхів газопостачання з Європи ми були б змушені купувати газ у Росії за неринковими цінами, доплативши ПАТ "Газпром" мільярди доларів за невибраний в минулі роки газ ("бери-або-плати"), а також оплачувати неконтрольовані нами обсяги постачань до окупованого Донбасу. Подолання російського монополізму в газопостачанні дає змогу нам сьогодні вести битву за газову незалежність України в арбітражі ", - зазначено в повідомленні.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА