17:51 23.11.2016

Україна може поліпшити позицію в глобальному податковому рейтингу без зміни Податкового кодексу

4 хв читати
Україна може поліпшити позицію в глобальному податковому рейтингу без зміни Податкового кодексу

Україна може поліпшити свою позицію під час складання чергового глобального щорічного рейтингу простоти оподаткування (Paying taxes), що є спільним проектом PwC і Групи Світового банку (СБ).

Таку думку висловив партнер "PwC Україна" В'ячеслав Власов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

"Для зміни ситуації не обов'язково змінювати Податковий кодекс. Дуже багато у владі Мінфіну та Державної фіскальної служби для поліпшення адміністрування. Наприклад, поліпшення тих електронних сервісів, які доступні бізнесу в Україні", - сказав він.

Згідно з нещодавно оприлюдненими даними рейтингу Paying taxes-2017, Україна посіла 84-те місце (83-тє - Болгарія, 85-те - Барбадос, 45-те - Росія, 47-ме - Польща, 99-те - Білорусь) із 190 країн, втративши одну позицію порівняно з попереднім роком. Дослідження базувалося на даних 2015 року.

За словами В. Власова, покращенню позиції країни буде сприяти усунення документообігу в паперовому вигляді, повернення до річної звітності (щоквартальної) з податку на прибуток, спрощення форм податкових декларацій.

Крім цього, для прогресу в цьому питанні доцільно запровадити сплату податку на доходи фізичних осіб один раз на місяць, а не при кожній виплаті, відмовитися від використання податкових накладних, які лише дублюють комерційну документацію підприємств, а також поліпшити якість програмного забезпечення для подання податкової звітності.

Серед сучасних глобальних трендів в матеріалах PwC фіксують незначне зниження загальної податкового навантаження і кількості платежів: незважаючи на кризові прояви в глобальній економіці, не всі країни йдуть на зниження податкових ставок.

Крім цього, згідно з дослідженням, спостерігається скорочення часу, необхідного від бізнесу для дотримання податкового законодавства.

Загалом, за даними PwC, у світі для середньої компанії (60 співробітників, річний оборот в розмірі 1,050 тис. розміру доходу на душу населення) доводиться витрачати 251 годину, здійснити 25 платежів для виконання податкових правил, а середня загальна ставка податку становила 40,6%. Всі три індикатори продовжували знижуватися: загальна ставка податку – на 0,1 процентних пункту, час на дотримання вимог – на 8 годин, кількість платежів - на 0,8.

При цьому в рейтингу Paying taxes-2017, став 11-м для PwC і СБ, вперше враховувався новий критерій – "Після подачі податкової звітності". Без його застосування Україна посіла б 111-те місце, втративши чотири позиції порівняно з попереднім дослідженням.

Щодо позиції України серед 19 країн Східної Європи і Центральної Азії в матеріалах PwC зазначається, що за загальним податковим навантаженням (відношення суми сплачених податків до прибутку до оподаткування) країна суттєво відстає від лідера, хоча позиція країни не змінилася: Україна - на 16-му місці з показником 51,9% (ставка зарплатних податків – 43,1%, у Європі та Центральній Азії – 18,9%), тоді як Македонія має показник 13%.

Цей показник ще не враховує істотне зниження ставки єдиного соціального внеску, яке стало застосовуватися лише в 2016 році.

Крім цього, в цій групі за показником часу, що витрачається на підготовку та подання податкової звітності (без урахування підготовки первинних документів і бухгалтерського обліку), Україна - на 18-му місці з показником 356 годин, тоді як лідирує Македонія з показником 119 годин.

Показник України погіршився на 9,5 годин порівняно з попередніми замірами, в основному, за рахунок збільшення кількості часу на складання звітності по ПДВ.

"Рейтинг з року в рік показує одну річ, яка викликає стурбованість, – це час, який витрачає бізнес в Україні на дотримання податкових правил. Воно набагато більше, ніж в інших країнах світу", – підкреслив В. Власов.

За оцінкою експертів PwC, позитивний вплив на ведення бізнесу в Україні і на позицію країни в податковому рейтингу нададуть плановані владою: запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків, єдиної бази податкових консультацій, удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ.

Разом з тим погіршення позиції України сприятимуть ускладненню податкової накладної (введення кодів товарів або послуг), запровадженню механізму тимчасового призупинення реєстрації податкових накладних без чітких процесуальних правил перевірок таких накладних та можливості повернути передплачений державі ПДВ.

У матеріалах PwC також зазначено, що час на отримання бюджетного відшкодування ПДВ в Україні становить 28,2 тижні, тоді як середнє значення для країн Східної Європи і Центральної Азії – 19,3 тижня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА