15:01 04.11.2016

Лещенко розцінює справу про його незаконне збагачення як помсту генпрокурора

3 хв читати
Лещенко розцінює справу про його незаконне збагачення як помсту генпрокурора

Народний депутат України Сергій Лещенко (фракція "Блок Петра Порошенко") розцінює досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою його у незаконному збагаченні як особисту політичну помсту генерального прокурора Юрія Луценка і спробу зруйнувати діяльність Національного антикорупційного бюро.

"По-перше, це помста Луценка за мою діяльність як антикорупціонера", - сказав С. Лещенко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він зазначив, що Ю. Луценко не може пояснити походження свого майна, "яке було виявлено журналістами, зокрема мною, щодо будинку в Києві на вул. Еспланадній..., щодо квартири в Криму та іншого майна", оформленого "на одну людину - Світлану Риженко, яка працювала у фірмі дружини Луценка, одиноку пенсіонерку, яка живе в забутому селі під Києвом".

За словами С. Лещенко, всю цю інформацію він передав правоохоронним органам. "Я вважаю, що провадження щодо мене з боку Луценка - це помста за ці викриття", - наголосив він.

Народний депутат нагадав, що формальною підставою для відкриття кримінального провадження стало звернення депутата з фракції "Народний фронт" Павла Пинзеника, який "багато років працював помічником Миколи Мартиненка, який, у свою чергу, пішов з парламенту після моїх викриттів щодо його кримінальних справ у Швейцарії".

С. Лещенко вважає показовим, що звернення П. Пинзеника з'явилося після його викриттів із махінаціями навколо тендерів із днопоглиблювальних робіт для порту "Южний", який виграла компанія Jan De Nul Україна і яку пов'язують з представниками "Народного фронту" (тендер у результаті було скасовано).

Парламентарій також нагадав, що Ю. Луценко цього тижня повідомив на брифінгу про відкриття проти нього кримінального провадження з попередньою кваліфікацією "незаконне збагачення", що стосується придбання нерухомого майна в Києві. "Того епізоду, який вже був досліджений Національним антикорупційним бюро, і було заявлено, що жодних коштів нелегального походження немає, що вся операція була зроблена легально, прозоро і ніяких порушень закону в частині корупційного законодавства не було", - уточнив він.

С. Лещенко зазначив, що стаття про незаконне збагачення, відповідно до законодавства, належить до компетенції НАБУ.

"У нас є один орган, який розслідує порушення законів у частині статті "незаконне збагачення" - це НАБУ, і воно вже досліджувало і дало свій висновок. Незважаючи на це, Луценко це робить, що є яскравим підтвердженням його особистої зацікавленості в цій кримінальній справі", - сказав депутат.

С. Лещенко також вважає, що генпрокурор намагається зруйнувати незалежність і компетенцію НАБУ як єдиного органу, уповноваженого розслідувати корупцію і створити прецедент, коли справи, "підслідні НАБУ, розслідуються не НАБУ".

"Таким чином, Юрій Луценко отримає право визначати, хто і яку кримінальну справу розслідує. Це те, що передбачає низку законопроектів, які він ініціював. Він хоче зруйнувати монополію НАБУ на антикорупційні злочину і, таким чином, зруйнувати весь інститут нових антикорупційних органів, які були створені", - висловив думку С. Лещенко.

"Я склав усі документи в папку, я чекаю, коли до мене звернуться і запросять на допит, щоб передати ці документи. І закликаю всіх стежити за тим, як Луценко намагатиметься зберегти це провадження у себе, а не в НАБУ. Якщо так буде, то це буде підтверджувати його зацікавленість визначати підслідність самому і фактично знищити НАБУ", - підсумував народний депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА