18:16 19.08.2016

У БПП пропонують НАЗК заблокувати доступ до реєстру електронних декларацій через його вразливість

3 хв читати
У БПП пропонують НАЗК заблокувати доступ до реєстру електронних декларацій через його вразливість

Народні депутати Антон Геращенко (фракція "Народний фронт") та Іван Вінник (фракція "Блок Петра Порошенка") заявляють про вразливість системи Єдиного державного реєстру декларацій і пропонують Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) повністю заблокувати доступ до неї.

"Я пропоную звернутися до НАЗК заблокувати повністю доступ до цієї системи, адже вона де-факто є барахлом", - заявив І.Вінник на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

При цьому нардепи продемонстрували скрін-шоти з недостовірною інформацією про члена НАЗК Руслана Рябошапку, внесену в систему. "Зараз поставлено завдання до 31 серпня цю систему запустити... Приклад цього скрін-шоту, який зараз є в системі НАЗК, показує, що ніхто не захищений від того, щоб їхні дані були спотворені... Це (електронна система - ІФ) - просто прохідний двір", - сказав А.Геращенко.

Згідно з інформацією на продемонстрованих скрін-шотах, Р.Рябошапка отримав дохід в розмірі 25 млн грн від розробника програмного забезпечення цієї системи. "Цей запис зараз є в системі... З точки зору закону НАБУ маємо повне право, не знаючи, що це зробив не Рябошапка, починати кримінальне провадження, допитувати його", - пояснив парламентар.

За словами І.Вінника, цей запис було внесено в систему волонтерами-хакерами для експерименту.

"Виявляється, зараз ця система настільки незахищена, що кожен хакер, який захоче внести інформацію - зменшити або збільшити дохід (чиновника в базі - ІФ), - зможе це зробити протягом невеликого проміжку часу, не володіючи глибокими технічними знаннями", - пояснив А.Геращенко.

Як повідомлялося, Держспецзв'язку до 31 серпня має доопрацювати програмне забезпечення Єдиного держреєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та видати системі сертифікат безпеки.

Раніше перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова заявила про запуск відомством системи електронного декларування з 15 серпня, незважаючи на відсутність потрібного атестата від Держспецзв'язку, що викликало негативну реакцію громадськості, зокрема "Transparency International Україна". Згодом вона заявила, що після усунення недоліків реєстру електронних декларацій його необхідно перезапустити, а подані декларації подати заново.

Глава комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв закликав чиновників поки що не подавати електронні декларації, щоб не "потурати шахраям", і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.

Відповідно до закону про протидію корупції в 2016 році, розширені електронні декларації мають подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування службові особи, що посідають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем'єр-міністр з радниками і помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісій і АМКУ, голови ФДМ і НБУ і їхні заступники, народні депутати, а також особи, посади яких відносяться до посад державної служби категорії "А" або "Б", а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА