14:29 02.08.2016

Адвокат бізнесмена Платона заявляє про неможливість екстрадиції свого підзахисного до Молдови

3 хв читати
Адвокат бізнесмена Платона заявляє про неможливість екстрадиції свого підзахисного до Молдови

Бізнесмен В'ячеслав Кобалев (Платон), затриманий і заарештований в Києві в рамках міжнародного розшуку, ініційованого прокуратурою Молдови, є громадянином України, тому не може бути екстрадований, стверджує його адвокат Денис Шкіптан.

На прес-конференції у вівторок в Києві адвокат заявив про незаконність затримання в Києві його клієнта, зазначивши, що було допущено чимало процесуальних порушень. "Екстрадиція в республіку Молдова щодо громадянина України В'ячеслава Кобалева є неможливою згідно з Конституцією і законами України, КПК", - заявив захисник. Він підкреслив, що держава повинна захищати своїх громадян.

Д.Шкіптан уточнив, що раніше у В.Кобалева було російське і молдовське громадянство, але він від них відмовився і на сьогодні є тільки громадянином України.

За словами адвоката, держава в особі суду не визнало той факт, що В.Кобалев є громадянином України, попри те, що сторона захисту вказувала на це. Також захисник спростував інформацію про те, що український паспорт В.Кобалева фальшивий. "У цієї заяви немає доказів", - сказав він.

Також адвокат заявив, що його клієнт має потребу не тільки в захисті своїх прав, а й захисті життя. "Є певні побоювання щодо того, що йому як головному свідку у справі про розкрадання $1 млрд в Молдові можуть заборонити висловитися за тими фактами, які він може повідомити", - зазначив адвокат.

Крім того, він поінформував, що його підзахисний виявив своє бажання співпрацювати з ФБР США. Адвокат закликав керівництво країни звернути увагу на ситуацію, що склалася, і не допустити екстрадиції громадянина України.

Присутня на прес-конференції дружина В.Кобалева Євгенія Тульчевська заявила, що побоюється за життя свого чоловіка, якщо його екстрадують в Молдову. "Я точно знаю, що мій чоловік - громадянин України. У нас тут будинок, офіс. Він ніколи не переховувався. Влада Молдови хоче його екстрадувати в Молдову, незважаючи на те, що немає рішення про його винуватість", - сказала вона.

Як повідомлялося, 28 липня 2016 року Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт В'ячеслава Платона, якого затримали в Києві в понеділок за ордером Інтерполу на прохання Молдови. В.Платон був оголошений прокуратурою Молдови в міжнародний розшук, а через кілька годин був затриманий в Києві співробітниками СБУ України.

Генпрокуратура України підтвердила цю інформацію у вівторок, повідомивши також, що у нього виявлений фальшивий паспорт громадянина України на ім'я В'ячеслава Кобалева. Крім того, у В.Платона є громадянство Молдови і Росії.

У Молдові В.Платона звинувачують у причетності і координації крадіжки грошей з "Banca de economii" ("Ощадний банк Молдови"). Його звинувачують, зокрема, в отриманні та неповерненні кредитів на суму в 800 млн леїв (близько $20 млн).

Крім того, раніше, ЗМІ повідомляли про те, що В.Платон був одним з головних координаторів виведення з Росії в офшори через молдавські банки десятків мільярдів доларів. Два тижні тому колишній співробітник Національного Центру боротьби з корупцією Михайло Гофман розповів про відмивання понад $23 млрд російського походження через молдовські банки. У МВС Росії раніше говорили про виведення $10,9 млрд за "молдовської схемою" за минулий рік, інші джерела називали суму в $18-19 млрд.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА