09:23 10.05.2016

Ситуація в зоні АТО після відносного затишшя погіршується

2 хв читати
Ситуація в зоні АТО після відносного затишшя погіршується

Ситуація з дотриманням режиму припинення вогню в зоні проведення антитерористичної операції на сході України після Великодніх свят почала погіршуватися, констатує генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр.

"Під час Великодніх свят ми бачили, що домовленості щодо припинення вогню в основному дотримувалися. Проте нині спостерігаємо повернення тенденції попередніх місяців - більшої кількості випадків порушення режиму припинення вогню і в деяких районах дійсно майже відновлення бойових дій", - сказав він в інтерв'ю журналістам у Києві в понеділок.

"Очевидно, що ми дуже стурбовані цією тенденцією і шукаємо шляхи повернення деескалації", - наголосив Л.Заньєр.

Він також зазначив, що незаконні збройні формування ведуть вогонь із важкого озброєння, схованого в житлових районах окупованих територій. "Те, що ми бачили, особливо в зоні, контрольованій НЗФ, це випадки, коли ведеться вогонь із важкого озброєння, розміщеного в житлових районах. Таким чином, це викликає військову реакцію у відповідь іншої сторони, снаряди можуть потрапити в такі райони, що призведе до жертв серед цивільного населення", - наголосив генсек ОБСЄ.

Серед основних проблем, з якими стикаються працівники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Л.Заньєр назвав перешкоджання пересуванню спостерігачів. "У деяких випадках, особливо на стороні НЗФ, у нас були епізоди переслідування. В одному випадку патруль був обстріляний. І це було далеко від лінії зіткнення. Також були випадки залякування. Для нас украй важливо мати безперешкодний доступ для отримання максимальної картини", - додав генсек ОБСЄ.

Він поінформував, що спеціально прибув в Україну для обговорення з керівниками СММ ОБСЄ поточної ситуації, з керівництвом країни зустрічі не заплановані. "Це більше внутрішні зустрічі зі спеціальною моніторинговою місією. Зараз тут свята, і ми намагаємося не сильно турбувати місцеву владу", - наголосив Л.Заньєр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ударів по Одеській області ймовірно ракетами Х-59, поранено 5 осіб, серед них дитина - Сили оборони півдня

Окупанти протягом дня обстрілювали Нікопольський район, є руйнування - Дніпропетровська ОВА

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА