14:32 09.04.2016

Обвинувачений у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі росіянин Мефедов оголосив голодування

4 хв читати

Обвинувачений у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі) росіянин Євген Мефедов оголосив сухе голодування.

Як передає кореспондент «Інтерфакс-Україна», до такої форми протесту Є.Мефедов вдався у зв'язку з тим, що суд продовжив йому утримання під вартою на 25 днів. Обвинувачений заявив, що голодуватиме до моменту звільнення.

У свою чергу колегія Малиновського районного суду Одеси ухвалила рішення продовжити Є.Мефедову термін утримання під вартою у зв'язку з тим, що головний свідок обвинувачення Олександр Посмиченко заявив про готовність дати свідчення, і суд врахував доводи прокуратури про те, що Є.Мефедов може чинити на нього тиск.

У своїй заяві О.Посмиченко також заявив, що раніше відмовлявся від показань через те, що на нього тиснули інші обвинувачені.

Як повідомлялося, на початку березня ц. р. головний свідок обвинувачення О.Посмиченко відмовився давати показання під час засідання у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі у Малиновському районному суді, мотивувавши це тим, що може нашкодити собі (справу О.Посмиченка розслідують в окремому провадженні – ІФ).

Як повідомлялося, в грудні 2015 року Є.Мефедов просто в суді порізав собі руку, через те, що суд не випустив його під заставу.

Малиновський районний суд Одеси наразі розглядає одну з найбільш резонансних справ щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі). Розгляд справи неодноразово переносився через неготовність сторони звинувачення надати докази у справі стосовно одного з обвинувачених – росіянина Євгена Мефедова.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 людей і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули у Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі було організовано й умисно сплановано.

За фактом подій різні правоохоронні органи України розпочали близько десяти кримінальних проваджень стосовно різних фактів. Зокрема, Головне управління МВС України в Одеській області розпочало низку проваджень за фактами травм і за фактом загибелі людей у місцях сутичок проросійських і проукраїнських активістів. Пізніше цими провадженнями зайнялося Головне слідче управління МВС України в Одеській області. Деякі з них уже передано до суду.

Крім того, прокуратура Одеської області та Генеральна прокуратура України розслідують діяльність посадових осіб ГУ МВС України в Одеській області та ГУ ДСНС України в Одеській області під час подій 2 травня.

Також відомо, що досудове слідство за щонайменше одним кримінальним провадженням щодо подій 2 травня здійснює управління Служби безпеки України в Одеській області.

У судовому розслідуванні на сьогодні перебувають щонайменше чотири кримінальних провадження стосовно підозрюваних у вчиненні злочинів 2 травня 2014 року в Одесі. Найбільш резонансна - справа щодо злочинів, вчинених на Грецькій площі в Одесі, де сталися перші сутички проукраїнських і проросійських активістів. На лаві підсудних у цій справі - понад 20 людей, зокрема двоє громадян Росії (усі - учасники Антимайдану). Частина з них перебуває в СІЗО, частина - під домашнім арештом. Сама справа потрапила до суду близько року тому, проте досі процес судового розслідування перебуває на етапі зачитування обвинувального акта через різні, часом формальні затримки.

При цьому справу про події у Будинку профспілок, де загинула велика частина загиблих і в якій понад 100 підозрюваних, досі не передано до суду.

Частина підозрюваних і обвинувачуваних за цим та іншими провадженнями нині перебувають у розшуку, зокрема один із головних підозрюваних - колишній заступник керівника Головного управління МВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі. Не йдуть на контакт зі слідством і багато свідків, насамперед із числа учасників Антимайдану. Деякі з них поїхали до Росії або Криму.

Свої розслідування подій 2 травня 2014 року ініціювали Верховна Рада та Одеська облрада. Проте розслідування ВР завершилося загальним висновком про те, що до трагедії призвела бездіяльність правоохоронних органів. А Одеська облрада перервала своє розслідування і розпустила депутатську групу, яка його провадила, з огляду на те, що не могла отримати необхідну інформацію від правоохоронних органів.

Також власне розслідування здійснює так звана Група 2 травня, до якої входять журналісти, активісти та деякі експерти. Нині саме ця група оприлюднила найбільш повну та детальну інформацію про події 2 травня й обставини, які до них призвели, зокрема хронологію подій, різні експертизи. Також члени групи обстояли в суді право суспільства на оприлюднення інформації стосовно розслідування подій 2 травня, яку слідчі органи не піддавати розголосу.

У листопаді 2015 року Міжнародна консультативна група з нагляду за розслідуванням насильницьких дій в Одесі 2 травня 2014 року оприлюднила свій звіт, у якому назвала неефективним розслідування цієї трагедії відповідними органами в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА