18:37 03.08.2015

Гуманітарна підгрупа тристоронньої контактної групи обговорила питання переселенців, заручників і роботи КПП

3 хв читати
Гуманітарна підгрупа тристоронньої контактної групи обговорила питання переселенців, заручників і роботи КПП

На засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України обговорювали три теми: роботу контрольно-перепускних пунктів, проблеми переселенців і заручників, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі, народний депутат України фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Геращенко.

"Через обстріли і мінування частина КПП не працює. Тому ключове - розмінування і припинення вогню. А щодо працюючих пунктів, то дякуємо СБУ, керівництву АТО... які відреагували на наші звернення і модернізують роботу пунктів, збільшують кількість персоналу для пришвидшення проходження, встановлюють меднамети і бодай якісь зручності для людей", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому вона зазначила, що черги на КПП поки що залишаються, але всі служби працюють над поліпшенням ситуації.

"Щодо полонених. Поки що немає новин. Їх тримають як заручників і до них не пускають, у т. ч. і представників МКЧХ. Але працюємо", - розповіла І.Геращенко.

Вона також розповіла, що має намір виступити з ініціативою, щоб в обговоренні питання переселенців брали участь уповноважені представники організацій переселенців. "Адже саме вони втратили будинки, майно, малу батьківщину, і мріють туди повернутися. Це вони є представниками Донецької та Луганської областей", - зазначила представник України в гуманітарній підгрупі.

І.Геращенко повідомила, що вже досягнуто домовленості про передачу українській стороні засуджених, що відбувають покарання на контрольованій бойовиками території, але які хотіли б перевестися до пенітенціарних закладів на підконтрольній Україні території. "Ведеться робота, і зараз уточнюються списки та сама процедура етапування, ми хочемо залучити до цього МКЧХ", - зазначила вона.

За словами представника України в гуманітарній підгрупі, на засіданні було також порушено питання недопуску на суд до делегата України в ПАРЄ Надії Савченко представників європейських посольств, а також неприпустимість закритості судів над полоненими українцями.

Стосовно постачання гуманітарної допомоги, за словами І.Геращенко, ключовим питанням є постачання цієї гумдопомоги до так званої буферної зони, "де люди живуть під щоденними обстрілами і куди часто неможливо доставити харчі і меддопомогу". За її словами, до цього питання мають підключитися гуманітарні організації, зокрема ті, які допомагають окупованим територіям. "Запропонували, щоб ця тема - ситуація в населених пунктах буферної зони - була однією з пріоритетних на наступних зустрічах", - розповіла вона.

Крім того, за її словами, гуманітарна допомога української сторони жителям контрольованих бойовиками територій заблокована, оскільки представники "ЛНР" і "ДНР" заявляють, що не потребують її і їм вистачає російських "гумконвоїв", при цьому допомога від фонду Ріната Ахметова на контрольовану ними територію надходить.

"В сотий раз підняли питання так званих гумконвоїв з РФ, які вже 34 рази вдерлися на українську територію... У останньому ОБСЄ зафіксували прапори і літературу так званої "Новоросії"... Зафіксували це чергове порушення Мінських угод, в яких ні про які "ЛНР"-"ДНР" немає і слова", - зазначила І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА