12:04 31.10.2013

Новий проект закону про прокуратуру передано до ВР, після його ухвалення розпочнеться робота зі створення Держбюро розслідувань - Портнов

2 хв читати
Новий проект закону про прокуратуру передано до ВР, після його ухвалення розпочнеться робота зі створення Держбюро розслідувань - Портнов

Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради на розгляд законопроект про прокуратуру, що передбачає скасування функцій загального нагляду та досудового слідства.

"Президент України вніс до Верховної Ради законопроект про прокуратуру. Це черговий крок глави держави, спрямований на реформу системи правосуддя", - сказав радник президента України Андрій Портнов у четвер на брифінгу в Києві.

Він нагадав, що законопроект передбачає позбавлення прокуратури функцій загального нагляду й досудового слідства.

За словами А.Портнова, у прокуратури будуть відсутні підстави для продовження виконання наглядових функцій, оскільки це призводить до певного дублювання цих функцій іншими органами.

Він нагадав, що в законопроекті, внесеному до парламенту, враховано рекомендації Венеціанської комісії.

"Ми врахували абсолютну більшість із них", - сказав радник президента, додавши, що не враховано ті рекомендації, які стосувалися норм, що їх регулює Конституція України, як, приміром, призначення і звільнення генерального прокурора.

А.Портнов зазначив, що для встановлення 7-річного терміну повноважень генпрокурора необхідно внести зміни до Конституції. Якщо в лютому такі зміни буде проголосовано, то генпрокурора обиратимуть терміном на 7 років, а не безстроково.

"Основні положення законопроекту містять: перше - повне скасування функцій прокуратури з нагляду за дотриманням законів, тобто повністю скасовується загальний нагляд, основна роль виконання таких завдань передається профільним органам державної влади. Повноваження прокуратури у сфері громадських відносин обмежуються виключно можливістю робити дії, пов'язані з виконанням конституційних функцій, - представництва в судах", - розповів радник президента.

Він також повідомив, що обсяг повноважень прокурора буде аналогічним обсягу повноважень адвокатів під час надання правової допомоги.

Крім того, за словами А.Портнова, органи прокуратури втрачають повноваження щодо безпосереднього втручання в діяльність громадян, приватних підприємств і організацій. Зокрема, втрачають право безперешкодно відвідувати приміщення приватних суб'єктів господарювання і вимагати документи.

"Представництво прокурора в судах здійснюватиметься тільки за наявності загрози інтересам держави. При цьому взагалі унеможливлюється здійснення прокурором представництва інтересів держави у відносинах, пов'язаних із виборчим процесом, діяльністю політичних партій, релігійних організацій", - розповів радник президента.

Крім того, за його словами, після ухвалення закону про прокуратуру буде розширено компетенцію уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Також, як зазначив А.Портнов, буде створено трирівневу систему прокуратури з ліквідацією всіх 122 спеціалізованих прокуратур. Окрім цього, буде внесено зміни до закону про адвокатуру, які підвищать статус адвокатів.

Як відомо, закон про прокуратуру є євроінтеграційним документом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА