15:34 16.04.2013

Власенко заявляє, що свідок у "справі Щербаня" Кириченко перебуває під тиском Генпрокуратури, прокурор категорично це спростовує

4 хв читати
Власенко заявляє, що свідок у "справі Щербаня" Кириченко перебуває під тиском Генпрокуратури, прокурор категорично це спростовує

Захист екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко стверджує, що свідок Петро Кириченко, якого допитали на досудовому слідстві 19 квітня у "справі Щербаня" як свідка, перебуває під тиском Генеральної прокуратури України.

Як розповів журналістам захисник екс-прем'єра Сергій Власенко після завершення допиту як свідка бізнесмена Віталія Гайдука у вівторок, "протягом 17 років Кириченко мовчав про чиюсь причетність до цього тяжкого злочину".

За словами С.Власенка, на початку вересня 2011 року дружину П.Кириченка Ізабеллу, громадянку України, затримали і, незважаючи на онкологічні захворювання, ув’язнено до Лук'янівського СІЗО. Спочатку листопада того ж року, як зазначив С.Власенко, їй продовжили термін перебування в Лук'янівському СІЗО ще на два місяці, але 15 листопада слідчий відпустив її під підписку про невиїзд, а через 3 дні П.Кириченка дав нібито обвинувальні свідчення на адресу Ю. Тимошенко у "справі Щербаня".

У 2012 році, за словами С.Власенка, справи стосовно П.Кириченка та його дружини були закриті, а сам П.Кириченка отримав доступ до фінансових ресурсів, які протягом десятиліть були в Україні під арештом.

"Таким чином, захист вважає, що цей свідок перебуває під шаленим тиском Генеральної прокуратури, отримав гроші за свої свідчення і, таким чином, його свідчення (19 квітня в суді на досудовому слідстві - ІФ) не можуть бути достовірними", - резюмував С. Власенко.

Також він висловив подив з приводу того, яким чином допитуватимуть П.Кириченка, який наразі перебуває в США, і допустив, що це може бути за допомогою програми відеозв'язку "Skype".

У свою чергу, заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Олег Пушкар на таку заяву С.Власенка зазначив, що "майстерність захисту полягає в тому, щоб знаходити якісь пом'якшувальні обставини та виправдувальні мотиви навіть у найжорстокіших вбивствах". "Дуже чудові тактичні прийоми використовував Сергій Володимирович (Власенко - ІФ). Ще не прозвучали свідчення наступного свідка, а Сергій Володимирович вже всіляко спрогнозував, які вони можуть бути: під тиском, не під тиском", - заявив прокурор.

Він наголосив, що "такого тиску ніколи не було і, насправді, цей свідок може і сам це підтвердити". За словами О.Пушкаря, якщо відбуватиметься допит у режимі відеоконференції, то неможливо якимось чином чинити тиск на свідка, який перебуває за кордоном.

Як повідомлялося, проти П. Кириченко були відкриті дві кримінальні справи та одна проти його дружини Ізабелли, проте Печерський районний суд Києва скасував їх.

П.Кириченка проходив обвинуваченим у справі П.Лазаренка. У 1995-1996 рр.. були порушені кримінальні справи за ч.5 ст. 91 КК (заволодіння державним майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою з групою осіб) та ч.1 ст. 206 КК (незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї ).

Він виступив головним свідком на стороні обвинувачення П.Лазаренка в американському суді. Цей вибір дарував П.Кириченку свободу під дахом програми захисту свідків у США, однак на його майно в Україні було накладено арешт.

Влітку 2012 року претензії до П.Кириченка були виділені в окреме провадження, а 27 вересня 2012 року згідно з постановою Печерського районного суду м. Києва кримінальну справу проти нього було закрито "у зв'язку із завершенням строків давності".

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренка категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренка заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Наразі у Києві на досудовій стадії розслідування проходить допит свідків. Ю.Тимошенко не присутня на допитах.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. Наразі екс-прем'єр проходить курс лікування в одній з харківських клінік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в частині Очеретиного - ОСУВ "Хортиця"

Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА