17:47 26.02.2013

ЛУКОЙЛ домовився про продаж Одеського НПЗ групі "Газ Україна 2009" - джерела

2 хв читати
ЛУКОЙЛ домовився про продаж Одеського НПЗ групі "Газ Україна 2009" - джерела

НК "ЛУКОЙЛ" домовилася про продаж Одеського НПЗ групі "Газ Україна 2009", повідомили Агентству нафтової інформації (АНІ) кілька джерел, близьких до сторін угоди.

Один зі співрозмовників уточнив, що нещодавно на підприємстві проводився аудит, оскільки сторони були близькі до досягнення остаточних домовленостей.

У прес-службі "Лукойла" не коментують цієї інформації.

Представник групи компаній "Газ України" підтвердив "Інтерфаксу" інтерес до Одеського НПЗ, однак відмовився розкрити подробиці переговорів. "Ми виходимо на новий етап розвитку, реформуємо структуру управління та стандартизуємо свою діяльність". Сьогодні тривають переговори про придбання одного з НПЗ в Україні і входження в нафтопереробні та нафтовидобувні проекти за межами країни", - додав він. "Водночас вважаємо недоцільним обговорювати перебіг переговорів і деталі: досвід Лисичанського НПЗ показує, що ситуація мінлива", - сказав співрозмовник.

Одеський НПЗ експлуатує ПАТ "ЛУКОЙЛ - Одеський НПЗ", що входить до групи компаній "ЛУКОЙЛ". Проектна потужність заводу з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік. Роботу заводу було призупинено в жовтні 2010 року у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів в Україні, а також із зміною схеми постачань нафти.

Керівництво "ЛУКОЙЛу" неодноразово обговорювало з українським урядом питання зняття технічних перепон для запуску належного їй Одеського НПЗ.

На початку лютого група компаній (ГК) "Газ України" повідомила, що домовляється про придбання нафтопереробного заводу (НПЗ) в Україні та частки в нафтовидобувних, переробних активах в інших країнах.

Восени 2012 року ДК "Газ України" боролася за придбання Лисичанського НПЗ (ПрАТ "ЛИНІК", Луганська обл.), Проте ТНК-ВР – власниця заводу, вирішила почекати з продажем активу, оскільки все ще перебуває в стадії поглинання "Роснефтью".

ДК "Газ Україна" спеціалізується на торгівлі зрідженим та природним газами, нафтопродуктами та товарами для нафтогазової галузі, контролює близько 150 АЗС в усіх регіонах країни. Центром корпоративного управління є ТОВ "Газ Україна 2009" (Сімферополь). Основним акціонером ГК "Газ України" є Сергій Курченко.

Минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що Одеський НПЗ може відновити роботу вже в березні 2013 року.

Оператор нафтотранспортної системи України ПАТ "Укртранснафта" заявив про готовність забезпечити транспортування сировини на Одеський НПЗ, однак через морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний".

Тим часом, за даними галузевих експертів, постачання нафти через МНТ "Південний" робить її переробку на Одеському НПЗ невигідною.

НПЗ і ГПЗ України в 2012 році вдвічі знизили переробку нафтової сировини порівняно з 2011 роком - до 4,57 млн тонн. Фактично в країні працює лише один з шести НПЗ - Кременчуцький ("Укртатнафта").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА