15:50 30.01.2024

В Україні у 2023 р. збільшилися обсяги купівлі-продажу землі на 58% - KSE

4 хв читати
В Україні у 2023 р. збільшилися обсяги купівлі-продажу землі на 58% - KSE

В Україні у 2023 році зросли обсяги купівлі-продажу земельних ділянок на 58%, ціна гектара - більш ніж на 8%, онлайн-аукціони з оренди комунальних земель - учетверо, а капіталізація ринку збільшилася на 89, 9 млрд грн, повідомляється в підсумковому аналітичному огляді "Земельний ринок в Україні" за 2023 рік, підготовленому Київською школою економіки (KSE Агроцентр) за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

"Попри значне зростання ринку земель сільгосппризначення у 2023 році, довоєнних показників він ще не досяг. Обіг земель у 2023 році зріс на 58% порівняно з 2022 роком і охопив 172,9 тис. га", - зазначається в огляді.

Крім того, площа транзакцій із сільгоспземлями в четвертому кварталі 2023 року була найвищою за весь рік: 23,8 тис. угод сукупною площею 53,9 тис. га.

Водночас темпи зростання середньозваженої ціни на сільськогосподарську землю були дещо скромнішими - 8,3% у 2023 році. Відтак, номінальна капіталізація ринку за підсумками минулого року збільшилася на 89,9 млрд грн, а з моменту відкриття ринку землі - на 179 млрд грн.

"У 2023 році ринок частково відновився, проте його щоденні обсяги досі менші, ніж до повномасштабного вторгнення Росії. У другій половині 2023 року щодня укладалося угод купівлі-продажу в середньому на 529 га. Це на 37% менше, ніж до лютого 2022 року. За нашими оцінками, через повномасштабну війну не відбулося 120 тис. угод сукупною площею 355,5 тис. га. Таким чином, втрати ринку через війну досягли $325 млн, або 12,4 млрд грн", - зазначив дослідник "KSE Агроцентр" Роман Нейтер.

За інформацією KSE, обсяги продажу прав оренди комунальних земель сільськогосподарського призначення через Prozorro впродовж 2023 року зросли більш ніж учетверо - до 1677 успішних торгів на ділянки сукупною площею 14,5 тис. га в четвертому кварталі 2023 року. Загалом з моменту старту електронних земельних аукціонів громади успішно передали в оренду через Prozorro. Продажі 5504 ділянки комунальної власності сукупною площею 48,7 тис. га, що приносить їм щорічно 428,5 млн грн доходу.

"Земля набуває дедалі більшої ваги в структурі доходів місцевих бюджетів. Громади вже отримують у середньому 10-12% від обігу та використання сільгоспземель. Однак цей дохід може бути значно більшим, адже за старими непрозорими механізмами лише у 2015-2021 роках в оренду було передано 331 тис. га, що майже всемеро більше за обсяг, переданий через земельні торги на "Прозорро.Продажі", - зазначив експерт "KSE Агроцентр" Ігор Піддубний.

На його думку, згодом приріст доходів від передання в оренду земель за конкурентною процедурою на цій платформі може сягати понад 29 млрд грн на рік. Деякі громади вже йдуть цим шляхом і передали на конкурентних онлайн-аукціонах в оренду сільгоспземлі на суму, що становить 5-15% річних доходів місцевих бюджетів.

Ще одним джерелом збільшення доходів громад від обігу та використання сільгоспземель є збільшення рівня реєстрації земель у Державному земельному кадастрі, що становить 77%. Потенціал зростання бюджетних доходів громад завдяки реєстрації всіх сільгоспземель у ДЗК та їхньому прозорому використанню може сягати 2% усіх бюджетних надходжень громад у 2023 році, або понад 10 млрд грн, прогнозують аналітики.

Крім того, відкриття другого етапу ринку забезпечить нові можливості залучення ресурсів для відновлення агросектору, землевласників і громад. Так, за більш ніж два роки з моменту відкриття ринку сільгоспземель, вартість землі зросла на 10%, що еквівалентно зростанню вартості потенційної застави на $5,5 млрд. З огляду на чинний коефіцієнт ліквідності сільгоспділянок як застави на рівні 0,35, це збільшення вартості землі могло би згенерувати її власникам та агросектору додаткових кредитів на $1,9 млрд. Це половина від сукупного обсягу банківського боргу аграрного сектору України станом на кінець 2023 року.

"Завдяки відкриттю ринку землі для юридичних осіб з 1 січня цього року, у майбутньому очікується зростання вартості землі приблизно на 40%, а отже, капіталізація ринку земель збільшиться майже до $50 млрд. Тобто потенційний обсяг кредитного фінансування міг би становити $17,5 млрд. Це, своєю чергою, дало би змогу перекрити розрив у фінансуванні українського агросектору, що становить близько $21 млрд, і в такий спосіб задовольнити потреби у короткостроковому фінансуванні, а також інвестиції у відновлення та розвиток", - прогнозує віцепрезидентка.

Крім того, для подальшого успіху земельної реформи вкрай важливо позбуватися джерел земельної корупції, зокрема, механізму безоплатної приватизації земель державної та комунальної власності. Так, 2023 року у Верховній Раді з'явилася низка законодавчих актів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль доручив Міненергетики та "Укренерго" розробити проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень споживачів від електроенергії

Україна виконала всі структурні маяки до очікуваної наприкінці травня місії МВФ щодо 4-го перегляду програми EFF - заступниця міністра фінансів

Тимчасова комісія КМДА щодо "Київміськбуду" запропонує владі докапіталізувати будкомпанію

Зростання реального ВВП України у квітні-2024 сповільнилося до 4,1% - ІЕД

"Укренерго" відмовилося від обмеження енергопостачання з 11:00 до 17:00 вівторка через сонячну погоду

NovaPay конкуруватиме з банками за зарплатні картки

НБУ в понеділок опустив офіційний курс гривні на 24 коп.

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА