16:07 27.04.2023

Нерезиденти з 1 квітня отримали 800 млн грн купонів за ОВДП - НБУ

3 хв читати
Нерезиденти з 1 квітня отримали 800 млн грн купонів за ОВДП - НБУ

Нерезиденти наразі мають можливість репатріювати 800 млн грн, або майже $20 млн, одержаних із 1 квітня як виплати процентного доходу за облігаціями внутрішньої держпозики, повідомив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій на брифінгу в четвер.

"Ресурс, який потенційно може бути виведений з України, - це приблизно $20 млн. Ми стежимо за ситуацією і будемо, у разі необхідності, калібрувати наші заходи", - зазначив він.

Гелетій наголосив, що для Нацбанку і Міфіну пріоритет - щоб кошти, які отримують нерезиденти за ОВДП, були спрямовані на первинний ринок і використані Міністерством фінансів для цілей фінансування дефіциту бюджету.

Заступник голови Нацбанку зазначив, що рішення дозволити нерезидентам репатріацію тільки відсоткового доходу, одержаного після 1 квітня, а не всього, як анонсували раніше, було виваженим, і його підтримали колеги з Міжнародного валютного фонду та, "як не дивно, нерезиденти, з якими ми спілкувалися".

"У поточних умовах, в умовах, коли було ухвалено рішення, ми розуміли, що потенційний обсяг, який може бути виведений за умови, якби не було обмежень, - це до 90 млрд грн. Це великий обсяг для наших золотовалютних резервів, ми мали діяти проактивно, мінімізувати цей ризик", - пояснив Гелетій.

Як зазначалося в матеріалах МВФ наприкінці березня, репатріація основної суми могла б потребувати продажу $1,56 млрд у 2023-2027 роках, тоді як на виведення за кордон одержаних відсоткових платежів до кінця цього року знадобиться приблизно $120 млн.

Згідно з даними НБУ, портфель ОВДП нерезидентів (за сумою основного боргу) скоротився з 62,4 млрд грн на початок лютого до 50,7 млрд грн порівняно з 528,9 млрд грн в українських банків, 115,2 млрд грн у юросіб і 37,3 млрд грн у фізосіб. При цьому тижнем раніше, після великих виплат Мінфіну, він знизився з 53,9 млрд грн до 47,6 млрд грн.

Як зазначала днями інвестгрупа ICU, один із великих гравців на ринку держпаперів, взимку і на початку весни нерезиденти активно купували облігації з погашенням у квітні й травні, сподіваючись репатріювати весь обсяг виплат протягом цих місяців. Однак після того як НБУ відтермінував можливість репатріації, фокус нерезидентів змістився на облігації, за якими найближчим часом заплановано купонні виплати. Тож іноземні інвестори мали більшу частку в погашеному минулого тижня випуску облігацій і їхній портфель різко скоротився. Одразу після отримання погашень нерезиденти почали перевкладати його в нові облігації з виплатою купонів найближчим часом, що дасть їм змогу знову репатріювати отримані купони. Це і є основною причиною великих обсягів торгів тільки тими випусками, які матимуть виплату купонів саме в травні.

"Ймовірно, такі угоди нерезидентів підтримуватимуть обсяги торгів на вторинному ринку на переважно високому рівні", - вважають в ICU.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА