14:52 03.03.2023

Україна у 2022 році на 38% покрила видатки бюджету за допомогою партнерів, сподівається на "Фінансовий Рамштайн" у 2023 році - прем'єр

2 хв читати
Україна у 2022 році на 38% покрила видатки бюджету за допомогою партнерів, сподівається на "Фінансовий Рамштайн" у 2023 році - прем'єр

Доходи державного бюджету України у 2022 році становили 1,33 трлн грн, тоді як видатки - 2,64 трлн грн, зокрема 1,3 трлн грн - на безпеку й оборону, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві в п'ятницю.

"Майже 62% - наші кошти та облігації (внутрішньої держпозики). 38%, або $38 млрд - грантові кошти та пільгові кредити наших партнерів", - описав фінансування видатків минулого року прем'єр.

За його словами, завдяки значній частці грантів держборг на 1 січня 2023 року становив $111 млрд, збільшившись за рік лише на $13 млрд.

Шмигаль нагадав, що у 2023 році найпріоритетніший бюджет на оборону і безпеку буде не меншим, ніж торік, "а, можливо, збільшуватиметься у міру виникнення потреб".

Він підтвердив колишню оцінку дефіциту в $38,5 млрд, який Україна має намір профінансувати за допомогою зовнішніх партнерів, уникаючи цього року емісії, яка торік становила 400 млрд грн через купівлю Нацбанком держоблігацій.

З огляду на це прем'єр покладає великі сподівання на роботу створеної нещодавно Координаційної платформи донорів для України - "Фінансовий Рамштайн". Він уточнив, що тепер у платформи є чотири співголови - міністр фінансів України, представники ЄС і Білого дому, а також міністр фінансів країни, що головує в G7, наразі - Японії.

"Фінансовий Рамштайн", за словами Шмигаля, збиратиметься щомісяця, а на високому рівні - раз за квартал.

Прем'єр додав, що в цьому форматі також обговорюватимуть забезпечення цьогоріч $17 млрд на швидке відновлення, а також питання фінансування післявоєнного відновлення.

"Є драфт плану з 24 розділів. Завершуємо його напрацювання, але його неможливо затвердити, доки війна не завершилася: він змінюється щодня", - зазначив щодо Плану відновлення Шмигаль.

Він нагадав, що оцінка збитків від російської збройної агресії, верифікована Світовим банком, станом на 1 червня 2022 року становила $350 млрд, а станом на 1 січня 2023 року очікують її зростання до $600-750 млрд. Основну суму для їх відшкодування мають дати російські активи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА