10:28 29.11.2022

Нацбанк представив учасникам платіжного ринку і ринку віртуальних активів проєкт концепції е-гривні

2 хв читати
Нацбанк представив учасникам платіжного ринку і ринку віртуальних активів проєкт концепції е-гривні

Національний банк України (НБУ) представив для обговорення банкам, небанківським фінустановам і ринку віртуальних активів проєкт концепції е-гривні - цифрової валюти Нацбанку, повідомила пресслужба регулятора.

"Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості та підвищенню довіри до національної валюти загалом", - процитувала заступника голови НБУ Олексія Шабана пресслужба регулятора.

Під час обговорення Нацбанк презентував також можливий дизайн е-гривні, її архітектуру, характеристики та переваги для надавачів платіжних послуг. Зокрема використання технологічної платформи для миттєвих розрахунків е-гривнею.

Зазначається, що під час створення проєкту концепції е-гривні регулятор враховував результати опитування експертів фінринку стосовно попиту на е-гривню (з 2021 року), світовий досвід розробки цифрових валют центробанків і власні дослідження.

Нацбанк розглядає і опрацьовує низку можливих варіантів використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн і основні характеристики.

Так, серед варіантів - е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів.

Також е-гривня може бути використана у сфері, пов'язаній з обігом віртуальних активів. Наприклад, для обміну, забезпечення випуску й інших операцій із віртуальними активами.

Крім того, одним із варіантів є використання е-гривні для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів швидше, дешевше і прозоріше.

Національний банк продовжує опрацьовувати проєкт концепції е-гривні з учасниками платіжного ринку, а також ринку віртуальних активів і з держорганами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА