12:57 15.04.2022

Понад 80% віконних українських заводів відновили виробництво – профільна асоціація

3 хв читати
Понад 80% віконних українських заводів відновили виробництво – профільна асоціація

Понад 80% віконних українських заводів відновили виробництво, повідомив виконавчий директор Асоціації учасників ринку вікон та фасадів (АУРВФ) Олексій Бубнов агентству "Інтерфакс-Україна".

"У березні заводи практично не працювали. Випускали продукцію одиниці у західних та центральних областях - загалом до 10% від звичайного завантаження. Наразі роботу відновили понад 80% заводів – всі, де можна", - сказав він.

За словами Бубнова, до 10% виробничих потужностей розташовуються на окупованих російськими військами територіях, низка інших – у зоні активних військових дій.

"На найближчий місяць у заводів достатньо скла, профілю та комплектувальних. Але через місяць, коли розпочнеться обвальна потреба, ми можемо зіткнутися з гострим дефіцитом скла та профілю", - сказав виконавчий директор АУРВФ.

За його даними, у складній ситуації будуть лінії, які використовували імпортні профілі. Таких більше у західних областях та столичному регіоні. Також можуть виникнути труднощі з імпортом спеціальних профілів, наприклад для розсувних систем.

"Україна виробляє профілі для віконних систем, але приблизно чверть заводів використовують, зокрема, імпортні комплектувальні. Віконний профіль - позиція, яку не можна швидко замінити, тому що доведеться розбудовувати технологічні процеси та логістичні ланцюжки. Такі паузи неприпустимі у разі стресового попиту", - зазначив Бубнов.

Експерт вважає, що не варто очікувати масової зміни локацій виробництв, навіть у випадках, коли власники прийняли рішення щодо демонтажу обладнання заводів у зонах активних військових дій. "Немає сенсу в релокації. Важливішим є персонал. Ефективніше посилити діючі виробництва, ніж запускати нові та вибудовувати нові логістичні ланцюжки", - сказав Бубнов.

За його оцінками, вартість виробничих ліній, залежно від ступеня автоматизації, стартує від $300-400 тис. до $3-4 млн. Віконні виробництва створюють від 20-30 до 160-250 робочих місць.

На тлі розморожування девелоперами житлових проєктів поки що незначні замовлення від громад на відновлення пошкоджених будівель. "Замовлення від громад іще тільки починають надходити. Поки що немає механізму компенсації, його потрібно якнайшвидше ухвалити. Це простимулює весь ланцюжок від виробництва комплектувальних до монтажу. Поки що ми бачимо персональні замовлення жителів на скління. Паралельно як асоціація запустили декілька проєктів тимчасового закриття віконних отворів плівкою, щоб зменшити шкоду для майна від дощів, птахів тощо", - сказав Бубнов.

За його словами, невідкладному здійсненню скління перешкоджають декілька факторів. "Насамперед логістика – до Ірпеня, Бучі поки що складно везти скло, після відновлення мостів і доріг буде простіше", - зазначив Бубнов.

Окрім того, масові запити від громад гальмує відсутність механізмів компенсації. Експерт розраховує, що найближчим часом процедуру масової закупівлі будматеріалів та комплектувальних для відновлення постраждалого житла буде прописано. "Поки що вирішуємо за рахунок гуманітарки", - сказав Бубнов.

Критичним питанням, за його словами, є кадрове. "Наприклад у столичному регіоні ми зіткнулися з проблемою дефіциту монтажників – вони пішли до ТрО та частково до ЗСУ, частина тимчасово переміщені, і я вже телефоную людям безпосередньо і кажу, що треба терміново повертатися, їх кваліфікація важливіша на відновлення житла", - сказав Бубнов.

Експерт додав, що деякі виробники, незважаючи на складні умови, продовжують експортувати продукцію до європейських країн. "Це свідчить про високий рівень довіри закордонних партнерів і віру в нашу перемогу!" – резюмував Бубнов.

Створена у 2013 році АУРВФ об'єднує 29 учасників ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА