16:42 24.03.2022

ВР ухвалила закон про пільговий імпорт та скасувала податок на нерухомість у зоні бойових дій

3 хв читати
ВР ухвалила закон про пільговий імпорт та скасувала податок на нерухомість у зоні бойових дій

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроєкт №7190, яким звільнила від ввізного мита та ПДВ імпорт товарів в Україну для платників єдиного податку першої-третьої групи, які сплачують податок за ставкою 2% від обігу, а також встановила спрощену форму розмитнення.

Як свідчить інформація на сайті парламенту, за законопроєкт №7190 за основу та в цілому проголосували 353 із 363 присутніх на засіданні у четвер депутатів за необхідних 226 голосів.

Законопроєкт, що містить поправки до Податкового кодексу та інших законів про вдосконалення законодавства на період воєнного стану, ухвалили без обговорення.

Ухваливши його у другому читанні, депутати повністю звільнили від оподаткування імпорт транспортних засобів громадянами. Також закон звільняє від акцизного податку та ПДВ ввезення транспортних засобів суб'єктами спрощеної системи.

Відповідно до тексту законопроєкту, за 2021-й та 2022-й податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об'єкти житлової нерухомості, зокрема їхні частки, на територіях ведення бойових дій або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Крім того, удосконалюються положення про оподаткування податку на доходи фізосіб від власно вирощеної с/г продукції та звільнення від сплати ПДВ платників єдиного податку третьої групи на особливих умовах.

Продовжується з трьох до шести місяців період, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, мають виконати обов'язок щодо повного подання звітності після закінчення особливого періоду.

Закон також визначає особливості функціонування митних органів на період воєнного часу.

Крім того, закон містить уточнення до вже ухваленого нещодавно закону №2120 (законопроєкт під номером 7137-д) про податкові пільги на час воєнного стану.

Як повідомлялося, Кабмін постановою від 20 березня №330 попередньо на час воєнного стану дозволив ввозити товари, зокрема транспортні засоби, за спрощеною процедурою без сплати митних платежів, проте рішення набуде чинності після ухвалення відповідного законодавства.

Згідно з ним, поряд зі стандартним майже для всіх товарів впроваджується спрощений спосіб митного контролю, який звільняє імпорт від сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита, передбачає подання попередньої митної декларації та не потребує проведення митного огляду.

Як зазначено в документі, спрощений спосіб не застосовуватиметься компаніями, які ввозять в Україну спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу живого бродіння), тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники, сигарети, а також рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

"Вантажі для нашої оборони, для наших людей завозитимуться в Україну настільки легко, наскільки це дозволяють закони фізики. Прибираємо абсолютно всю бюрократію, всі папірці, а також ПДВ, мито - всі митні платежі", - заявив президент України Володимир Зеленський у ніч на 19 березня. Він закликав парламент негайно ухвалити цей закон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА