15:30 08.01.2022

Нідерланди збільшують ліміт видобутку на родовищі Гронінген через дефіцит газу в Європі

2 хв читати
Нідерланди збільшують ліміт видобутку на родовищі Гронінген через дефіцит газу в Європі

Нідерланди переглядають у бік збільшення поточний графік видобутку газу на проблемному газовому гіганті Гронінген на тлі дефіциту газу в Європі і затримок будівництва інфраструктурних об'єктів через пандемію, повідомляє уряд королівства.

Нідерланди через шквал сейсмічної активності поетапно зупиняють родовище Гронінген. Його газ має специфічний, низькокалорійний склад, і споживачі країни пристосовані саме до нього. До національних стандартів імпортний, висококалорійний газ приводиться шляхом додавання азоту. У Зюйдбруку будується азотна установка, але терміни будівництва затягнулися через спалах коронавірусу.

Раніше передбачалося, що в поточному газовому році (з жовтня 2021 року до вересня 2022 року) видобуток на Гронінгені становитиме 3,9 млрд м куб.м за звичайних погодних умов і 7,5 млрд куб. м для року з холодною зимою. Тепер потреба в газі родовища оцінюється в 7,6 млрд кубометрів для року з середніми значеннями температури повітря.

Якщо згідно з попереднім планом зупинити видобуток на родовищі планувалося з квітня 2022 року, то тепер, за оцінкою Національного газотранспортного оператора Gasunie Transport Services, видобуток може бути припинений не раніше третього кварталу 2023 року.

До 1 квітня кабінет міністрів визначить остаточно, скільки газу має надійти з Гронінгенського родовища в цьому газовому році.

Головна причина продовження роботи родовища - затримка введення азотної станції в Зюйдбруку. Це означає, що буде не вистачати розведеного висококалорійного газу для поточних поставок споживачам і заповнення розведеним газом підземних сховищ Norg і Grijpskerk, які входять в схему зупинення Гронінгена. Друга причина пов'язана зі збільшенням попиту на газ з боку Німеччини - ФРН запросила додаткове постачання 1,1 млрд куб. м газу Гронінгена для покриття своїх потреб. Заходи з енергозбереження в Німеччині виявилися менш ефективними, ніж очікувалося. Крім того, виробництво низькокалорійного газу в Німеччині буде нижчим, а сховища заповнені менше, ніж зазвичай, наголошується в повідомленні уряду Нідерландів.

Родовище Гронінген в північній частині Нідерландів розробляється з 1963 року. Початкові видобувні запаси - 2,9 трлн куб.м газу (це ставить його в перші 15 найбільших газових родовищ світу). Газ містить 81-83% метану і 14% азоту. За обсягами видобутку газу в Європі Нідерланди до 1994 року посідали перше місце, до 2015 року були нетто-експортером газу. У 1976 році на Гронінгені досягнули максимуму видобутку - 88 млрд куб. м.

Перший офіційно зареєстрований землетрус на Гронінгені стався в 1986 році. Найсильнішим за історію спостережень став землетрус 16 серпня 2012 з магнітудою 3,6. Заходи зі скорочення видобутку, вжиті з 2013 року, не допомогли знизити сейсмічну активність - вона тільки зростала. У 2018 року було ухвалено рішення про поетапне зупинення промислу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА