15:44 30.06.2021

Мораторію на продаж землі немає в жодній успішній країні - Шмигаль

2 хв читати
Мораторію на продаж землі немає в жодній успішній країні - Шмигаль

Немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на цивілізований ринок землі, з 1 липня його не буде і в Україні, написав у Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Українці стануть справжніми господарями своєї землі, адже зможуть не просто нею володіти, а й вільно розпоряджатися. Це те, що закріплено у Конституції, але фактично було неможливим через дію мораторію. Немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на запровадження цивілізованого ринку землі", - написав він у соцмережі.

Прем'єр уточнив, що під час впровадження ринку землі передбачається реалізація механізму переважного права на придбання ділянок, орендованих аграріями.

"Земельна реформа також передбачає створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Кредит зможуть отримати навіть малі фермери, які обробляють землю до 500 га, і не мають кредитної історії", - написав прем'єр.

Шмигаль уточнив, що громадяни України зможуть отримати всі відповіді щодо земельної реформи, оскільки Міністерство аграрної політики та продовольства запустило інформаційну кампанію з роз'яснення переваг і деталей роботи ринку землі.

За його даними, всі транзакції з купівлі земельних ділянок проводитимуться лише у безготівковій формі через банківські установи. При цьому походження коштів для угод перевірятиметься відповідними відомствами, а договори купівлі-продажу землі - нотаріусами.

Як повідомлялося, орендарі земельних ділянок мають переважне право її викупу. Також землевласник зобов'язаний у письмовій формі повідомляти орендаря про намір продати ділянку із зазначенням її ціни та умов продажу, завдяки цьому власник може продати ділянку третій особі лише після офіційної відмови орендаря від продовження договору оренди.

Земельна ділянка може бути відчужена без офіційної відмови орендаря від її купівлі лише в разі, якщо власник подарує її кому-небудь із близьких родичів або банк стягне ділянку для погашення іпотеки.

Уточнюється, що переважне право купівлі ділянки зберігається за орендарем, навіть якщо земля продається на аукціоні: землевласник може продати ділянку іншій особі, лише якщо вона запропонує вищу ціну, яку орендар відмовиться платити.

Кабінет Міністрів 16 червня 2021 року затвердив порядок перевірки нотаріусами покупців землі, чим завершив формування нормативно-правової бази, необхідної для запуску ринку землі 1 липня цього року.

Перевірка нотаріусом включатиме встановлення особи фізособи-покупця ділянки або кінцевого бенефіціара юрособи-покупця; перевірку наявності впроваджених стосовно покупця санкцій; перевірку його належності до фінансування тероризму; встановлення загальної площі земельних ділянок у власності покупця.

Шмигаль у червні 2021 року уточнив на засіданні Кабміну, що уряд і парламент впровадили у земельну реформу багато запобіжників від зловживань. Він уточнив, що з 1 липня 2021 року землю зможуть купувати лише у безготівковій формі фізособи - громадяни України обсягом щонайбільше 100 га. Угоди купівлі-продажу підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА