10:42 14.05.2021

Депозитні ставки відреагували на підвищення облікової ставки менш виразним зростанням, ніж кредитні – голова Ради НБУ

2 хв читати
Депозитні ставки відреагували на підвищення облікової ставки менш виразним зростанням, ніж кредитні – голова Ради НБУ

Ставки за гривневими кредитами банків після підвищення облікової ставки в квітні до 7,5% зросли порівняно з першою половиною квітня з 11,9% до 12,5%, тоді як зростання ставок за гривневими депозитами за аналогічний період було менш виразним і становило 0,2 процентних пункту (п.п.), повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

"Вартість гривневих корпоративних кредитів банків із 16 квітня 2021 року зросла порівняно з першою половиною квітня з 8,1% до 8,6%, за всіма кредитами в національній валюті - з 11,9% до 12,5%. Трансмісія ключової ставки НБУ у ставки банків за гривневими депозитами була менш виразною: за період після 16 квітня ставки за гривневими депозитами зросли з 4,3% до 4,5%", - написав Данилишин у Facebook у п'ятницю.

За його словами, зростання ставок за депозитами домогосподарств, які є основним джерелом фондування банків, становило 0,1 п.п. - з 7,7% до 7,8%.

Голова Ради НБУ зазначив, що більш швидка реакція ставок за кредитами на зміну ключової ставки покращуватиме маржинальність кредитних операцій банків і сприятиме збільшенню їх процентних доходів.

Він додав, що водночас, з огляду на зниження доступності кредитних ресурсів для бізнесу та домогосподарств, це актуалізує необхідність реалізації заходів щодо поліпшення трансмісії монетарної політики та активізації кредитування.

Як повідомлялося, НБУ 15 квітня підвищив облікову ставку до 7,5% після підвищення її 4 березня до 6,5% з рівня 6%, на якому він утримував її з 12 червня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА