20:05 21.09.2020

"Газпром" замовив додаткові потужності для транзиту у жовтні - "Нафтогаз"

2 хв читати
"Газпром" замовив додаткові потужності для транзиту у жовтні - "Нафтогаз"

ПАТ "Газпром" (РФ) замовило додаткові потужності для транспортування природного газу через українську ГТС до Європи у жовтні, повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України" в понеділок увечері.

Аукціон із розподілу потужностей відбувся на платформах RBP (Угорщина) і GSA (Польща) 21 вересня. За підсумками торгів "Нафтогазу" розподілено потужності на вході й на виході з ГТС України, які буде використано для забезпечення додаткових обсягів транзиту "Газпрому".

"Такі потужності "Газпром" оплатить у повному обсязі, це принесе додатковий дохід як "Нафтогазу", так і Оператору ГТС України. Послуги з організації транзиту будуть оплачені "Газпромом" додатково до основного транзитного договору", - зазначають у НАК.

"Спроможність української ГТС дозволяє задовольнити попит як "Газпрому", так і інших користувачів, щодо послуг з транспортування значних обсягів газу. Україна як надійна держава-транспортер і надалі забезпечуватиме безперебійність транспортування газу для європейських споживачів", - зазначив перший заступник голови НАК Сергій Перелома.

Як повідомлялося, укладений у 2009 році транзитний контракт між "Нафтогазом України" і "Газпромом" завершився вранці 1 січня 2020 року. Новий договір між компаніями на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" було укладено 30 грудня 2019 року.

Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата вищезгаданих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Сторони не озвучують прописаної в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" тарифної ставки через конфіденційність, але, згідно з неофіційно оприлюдненою у мережі інтернет угодою між НАК і "Газпромом", вартість послуги розраховано за ставкою $2,66 за 1 тис. куб. м на 100 км.

У разі, якщо "Газпром" захоче транспортувати понад закріплених у контракті гарантованих добових обсягів, він подасть заявку "Нафтогазу", і той додатково купить квартальні, місячні або добові потужності, але з підвищувальними коефіцієнтами, які затверджені українським регулятором НКРЕКП. Такі самі підвищувальні коефіцієнти дзеркально буде виставлено "Газпрому".

Голова ОГТСУ Сергій Макогон у липні прогнозував, що транзит російського природного газу через територію країни в 2020 році становитиме 52-55 млрд куб. м за заброньованих 65 млрд куб. м.

Транзит природного газу через ГТС України в січні-серпні 2020 року становив 34,8 млрд куб. м, що на 42% менше, ніж за аналогічний період 2019 року (59,6 млрд куб. м). Незважаючи на значне зниження транзиту порівняно з минулим роком, "Газпром" повністю оплачує заброньовані транзитні потужності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА