19:47 20.01.2020

Boeing знайшла нові проблеми у 737 Max

2 хв читати

Американська Boeing Co. виявила в програмному забезпеченні літака 737 Max недоліки, про які раніше не було відомо.

Це може призвести до подальшого відкладення відновлення польотів лайнерів цієї моделі, зупинених майже рік тому, повідомляє The Wall Street Journal.

Під час технічної перевірки з'ясувалося, що в літаків 737 Max некоректно працює система, що перевіряє працездатність деяких агрегатів перед польотом.

У Boeing заявляють, що вже працюють над усуненням цієї помилки, і сподіваються, що рішення буде знайдено найближчим часом.

Це вже не перший недолік, виявлений у 737 Max останнім часом, зазначає BBC. Раніше цього місяця стало відомо, що Boeing і Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) виявили в літака проблеми з проводкою. Дві зв'язки проводів розташовані так близько одна до одної, що в польоті через це може статися коротке замикання, яке, у свою чергу, здатне призвести до аварії авіалайнера.

Усі ці недоліки виявлено під час перевірок літака, що відбувалися вже після припинення його польотів, причиною якого стали дві авіакатастрофи, котрі сталися з різницею в кілька місяців.

Перша з них трапилася в жовтні 2018 року в Індонезії, загинули 189 людей. У другій катастрофі в березні 2019 року в Ефіопії загинули 157 осіб. Під час розслідування з'ясувалося, що причиною стало нове програмне забезпечення, роботи з яким пілотів не навчали.

Ідеться про систему, що коригує положення літака. У разі, якщо їй здається, що лайнер втрачає швидкість, вона автоматично опускає ніс літака, щоб він прискорився. Однак пілоти про нову функцію нічого не знали. В результаті через збій датчиків система в обох випадках починала опускати ніс літака в ситуації, коли це не було потрібно, а пілоти не знали, як із цим боротися і як відключити систему.

На слуханнях у Конгресі щодо цих подій з'ясувалося, що FAA ще після першої катастрофи спрогнозувала ймовірність іще 15 аварій лайнера через ті самі причини, але не припинила їхні польоти, сподіваючись на те, що Boeing оперативно вирішить проблему.

Спочатку в Boeing заявляли, що польоти відновляться до кінця 2019 року, проте, як з'ясувалося, цей прогноз був занадто оптимістичним. Лайнер досі не отримав дозволу на відновлення польотів, і авіакомпанії не очікують його повернення в стрій раніше ніж у червні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА