07:53 24.12.2019

Підприємствам ГМК уперше за останні роки затримали відшкодування ПДВ сумою понад 2 млрд грн

2 хв читати
Підприємствам ГМК уперше за останні роки затримали відшкодування ПДВ сумою понад 2 млрд грн

Підприємствам гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України, які формують близько 30% надходжень валютної виручки в країну, вперше за останні роки затримали відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) більш ніж на 2 млрд грн за поставлену на експорт продукцію.

Відповідну заяву щодо невиплати ПДВ низці великих промислових підприємств оприлюднено на сайті об'єднання "Укрметалургпром" у п'ятницю ввечері.

При цьому наголошується, що Державна податкова служба України (ДПС) укотре в кінці року закриває дірки в бюджеті шляхом перенесення значної частини відшкодування ПДВ на січень 2020 року. І передусім знову страждає реальний сектор економіки України.

Тільки підприємствам ГМК, що забезпечують 12% ВВП України, 30% валютних надходжень і близько 700 тис. робочих місць з урахуванням суміжних виробництв, в грудні "притримали" більше 80% заявленого ними відшкодування ПДВ, що становить понад два 2 млрд грн. За інформацією джерел "Укрметалургпрому" в ДПС, це пов'язано насамперед із браком грошових коштів в бюджеті країни - і цю проблему вирішують укотре за рахунок великого прозорого бізнесу, а не шляхом ефективної боротьби з тіньовою економікою.

"І без того ситуацію, в якій опинилася провідна національна галузь, інакше, як критичною, назвати важко - в умовах помітного зниження цін на світовому ринку сталі і істотного підвищення собівартості металургійного виробництва, українські гірничодобувні і металургійні підприємства, від початку року працюють з істотною нестачею фінансових ресурсів. І затримка від держави ще понад 2 млрд грн відшкодування ПДВ, на яке металурги мають цілком законне право, викликає, м'яко кажучи, подив. Адже новий глава ДПС Сергій Верланов неодноразово публічно наголошував, що вони активно працюють над адмініструванням ПДВ з метою недопущення повтору типової ситуації кінця року і затримки відшкодування. У реальності вийшло, що обсяги "притриманого" відшкодування ПДВ грудня є рекордними за останні кілька років", - констатується в заяві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА