13:14 30.08.2019

Питання про модель анбандлінгу "Нафтогазу" має бути вирішене найближчими тижнями - Гончарук

2 хв читати
Питання про модель анбандлінгу "Нафтогазу" має бути вирішене найближчими тижнями - Гончарук

Питання моделі та термінів анбандлінгу НАК "Нафтогаз України" має бути вирішене найближчими тижнями, повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Анбандлінг "Нафтогазу", безумовно, потрібен. Ми його обов'язково зробимо. Модель дискутується. Ми знайшли цікаве рішення, яке попередньо узгодили з нашими партнерами. Питання має бути вирішене найближчими тижнями. Тобто питання моделі анбандлінгу, його конкретних термінів тощо має бути вирішене найближчими тижнями", - сказав Гончарук журналістам у Києві у п'ятницю.

Як повідомлялося, відділення незалежного оператора ГТС заплановане з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" має намір здійснити анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягає Кабінет Міністрів, не потребує приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу та передання газотранспортної системи в управління незалежному операторові Верховна Рада має ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесію".

Навесні 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу й подальшій участі в управлінні українською ГТС. До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА