21:12 29.07.2019

Продаж української "дочки" ЗЕБу зацікавив ще одного покупця

3 хв читати
Продаж української "дочки" ЗЕБу зацікавив ще одного покупця

ТОВ "Кредитна установа "Інвестиційна" киянина Олександра Зінов'єва має намір купити Промінвестбанк - "дочку" російського ЗЕБу, виставлену на продаж на виконання рішення міжнародного арбітражу за "кримським" позовом пов'язаних з екс-власниками ПриватБанку компаній.

Як зазначено в повідомленні цієї компанії в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) в понеділок, вона має намір придбати всі 5 млрд 80 млн 310,373 тис. штук акцій, що становить 99,7726% статутного капіталу, аукціон із продажу яких призначено на біржі ПФТС на 28 серпня.

Згідно з держреєстром, КУ "Інвестиційна" зі статутним капіталом 8 млн грн зареєстровано в березні 2016 році, проте ліцензію на ведення госпдіяльності з надання фінансових послуг вона отримала лише в квітні цього року.

Зінов'єв є також власником ФК "Експрес Фінанс". У цій компанії той самий керівник, що і в КУ "Інвестиційна" - Олександр Леоненко, який очолює "Факторингову компанію "Глобал плюс". Сам Зінов'єв очолює ФК "Експрес інвест". У цій компанії він є міноритарієм, а контролює її ТОВ "Кредоінвестгруп".

Як повідомлялося, про намір придбати Промінвестбанк 26 липня сповістили ТОВ "ФК "Женева" та "Європейське ощадне товариство" (обидва - Київ), пов'язані з інвестбутіком Investohills екс-голови Альфа-Банку (Київ) Андрія Волкова.

Як зазначено на сайті Investohills, основний фокус бізнесу Волкова - проблемні активи і спеціальні ситуації. На фінансовому ринку він працює з 1997 року, розпочавши кар'єру на проекті НБУ щодо впровадження МСФЗ у банківській системі України. Потім працював у PWC, ING IGA і більше ніж 10 років в "Альфа-Груп", з 2006-го до 2009 року обіймаючи посаду голови правління Альфа-Банк (Київ), голова наглядової ради страхової компанії "Брітіш Авто Клаб", з 2010 року і понині очолює Investohills Partners.

У середині липня стало відомо, що державний виконавець виставив на продаж на біржі ПФТС 99,7726% акцій ПІБу. Стартова ціна пакета - 532,099 млн грн (близько $20,9 млн за поточним курсом - ІФ). Російський ЗЕБ володіє 99,7726% акцій Промінвестбанку. Ставши власником Промінвестбанку в 2008 році, він оцінює свої інвестиції в його розвиток в $2,7 млрд.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських "дочок" російських держбанків, включаючи Промінвестбанк, через заяву про забезпечення позову деяких пов'язаних із бізнесменом Ігорем Коломойським компаній, що мали активи в Криму, про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

ЗЕБ вважає незаконними дії України, яка виставила на аукціон акції ПІБ. За даними ЗЕБ, формальним приводом послужило рішення, винесене Апеляційним судом Києва, яким із РФ було стягнуто понад $140 млн на користь компаній групи "Еверест". ЗЕБ рекомендував перспективним покупця акцій ПІБ відмовитися від участі в аукціоні, щоб уникнути подальших несприятливих наслідків у вигляді судових розглядів і збитків, а звертатися безпосередньо до власника - ЗЕБу - зі своїми перспективними пропозиціями.

У червні ЗЕБ повідомив, що подав до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позов до України через порушення нею положень міжурядової угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій із РФ 1998 року.

У своїй заяві держкорпорація нагадує, що раніше Верховний Суд України заборонив приставам звертати стягнення на належні ЗЕБу цінні папери за вимогами групи "Еверест", але "це не завадило українській владі перезапустити виконавче провадження і все-таки виставити акції ПАТ "Промінвестбанк" на продаж".

Нацбанк України, коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" виставлення на продаж Промінвестбанку, зазначив, що потенційні покупці мають отримати попереднє узгодження НБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА