13:03 12.09.2018

Саудівська SALIC купує український агрохолдинг "Мрія"

4 хв читати
Саудівська SALIC купує український агрохолдинг "Мрія"

The Saudi Agricultural&Livestock Investment Co. (SALIC), яка спеціалізується на інвестиціях у сільгоспвиробництво, купує український агрохолдинг "Мрія".

Відповідну угоду анонсував президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками Саудівської Аравії в Києві в середу.

"Я хотів би окремо наголосити, що рішення SALIC придбати агрохолдинг "Мрія" є надзвичайно важливою подією та демонструє готовність інвесторів вкладати гроші в Україну, кардинальні зміни в інвестиційному кліматі, а також ставлення інвесторів до нашої держави", - сказав президент.

При цьому П.Порошенко наголосив на унікальності зазначеної події, оскільки контракт про покупку є найбільшим у сільськогосподарському секторі за всю історію України.

"SALIC є власністю Суверенного фонду Саудівської Аравії. На сьогодні це один із найбільших інвесторів у сільськогосподарський бізнес у всьому світі. Рішення прийти в Україну є дуже яскравим свідченням того, що наша країна готова приймати таких інвесторів і створила для цього всі умови", - сказав глава держави.

Він також звернув увагу на те, що контракт передбачає покупку українських активів, а не землі. Це сприятиме підвищенню рівня інвестицій в аграрний комплекс, рівня технологій, врожайності, експорту, надходження валютної виручки до України, створення високооплачуваних робочих місць.

"Ми домовилися, що це початок незвичайного процесу, коли обсяг інвестицій, зокрема з боку SALIC і Суверенного фонду, в Україну зростатиме", - наголосив П.Порошенко.

За його даними, рішення за угодою було ухвалено в найкоротший термін - близько року.

Як повідомляється на веб-сайті "Мрії", угода між Mriya Farming PLC (Велика Британія) і SALIC UK Ltd. (Британська структура SALIC) передбачає купівлю всіх активів агрохолдингу, охоплюючи всі об'єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, які володіють правом оренди земельного банку.

Сума й умови операції не розголошуються. Її завершення стане можливим після отримання дозволу Антимонопольного комітету України.

"Після завершення угоди "Мрія" продовжить операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC - Continental Farmers Group (CFG)", - зазначено в повідомленні.

"Наша дочірня компанія CFG успішно працює в Україні з 2006 року, обробляючи 45 тис. га у Львівській та Тернопільській областях (...) З огляду на позитивний досвід інвестицій в українську економіку, SALIC UK ухвалила рішення про розширення бізнесу, в пошуках нових можливостей глибоко вивчила український сільськогосподарський ринок (...) Ключова ідея SALIC UK - виявлення, придбання і довгострокова робота з прибутковими і стійкими інвестиціями в агробізнесі. Сьогоднішня покупка "Мрії" ідеально підходить під інвестиційні критерії SALIC UK, а необхідні для компанії інвестиції забезпечать довгострокову рентабельність цього чудового активу", - наводять слова голови правління SALIC UK Халіда Алабуди в повідомленні.

У свою чергу генеральний директор CFG Марк Леард додав, що очолювана ним компанія має намір наступних два роки інвестувати значні кошти в нове обладнання, інфраструктуру, агротехнології та консолідацію земельного банку, "щоб вивести загальну операційну діяльність "Мрії" і СFG на світовий рівень" .

Радниками "Мрії" під час підготовки угоди, а також кредиторами в процесі реструктуризації боргу агрохолдингу виступили Rothschild&Co (Франція), ICU, FinPoint (обидві - Україна), а також юрфірма Hogan Lovells (Велика Британія).

"Мрія" - вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який засновав у 1992 році Іван Гута. На сьогодні його земельний банк становить 165 тис. га. Потужності елеваторів і зерносховищ агрохолдингу оцінюються в 380 тис. тонн.

У серпні 2014 року "Мрія" повідомила про прострочену виплату близько $9 млн процентного доходу і близько $120 млн в рахунок погашення боргу за її зобов'язаннями. Сукупна заборгованість перед усіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов'язаним із сім'єю Гутів компаніям, на момент оголошення дефолту агрохолдингу становила близько $1,3 млрд.

На початку лютого 2015 року операційний контроль над агрохолдингом перейшов до кредиторів, які обрали нове керівництво, а у вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдерів агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля компанії, який становив $1,1 млрд. Боргова операція завершилася в серпні 2018 року, за її підсумками загальне боргове навантаження "Мрії" знизилося з $1,1 млрд до $309,5 млн, з яких $49,3 млн є реструктуризований забезпечений борг, $208,1 млн реструктуризований незабезпечений борг (єврооблігації), $ 46 млн робочий капітал і $6,1 млн нові лізингові програми на закупівлю обладнання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА