17:17 11.01.2018

Національний коордцентр кібербезпеки визначить порядок функціонування ринку криптовалют

2 хв читати
Національний коордцентр кібербезпеки визначить порядок функціонування ринку криптовалют

Національний координаційний центр кібербезпеки доручив відповідним органам влади розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж, повідомляється на офіційному сайті Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) в четвер.

Цей механізм передбачає зобов'язання зберігати інформацію про всі транзакції протягом терміну, встановленого законодавством для фінансових організацій, і розкриття інформації про клієнта по вмотивованим запитом. "Розробка і впровадження всіх цих заходів буде передбачати також розвиток міжнародного співробітництва для впровадження комплексного регулювання обігу криптовалюти й уникнути криміналізації цього сегмента", - йдеться в повідомленні.

У РНБО зазначають, що, за інформацією керівництва Нацбанку, СБУ і Нацполіції, відсутність контролю обігу криптовалют і анонімність розрахунків створюють потенційні передумови для їх використання з метою легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати заборонених до вільного обігу товарів, зокрема, наркотиків і зброї, а також дає можливість фінансування тероризму, зокрема, на окупованих територіях України.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, подальше відсторонення держави від цього питання і правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність законодавчої та нормативної бази "створює загрози для економіки і безпеки держави". "Беручи до уваги швидкий розвиток криптовалют у світі, це питання не може залишатися поза увагою держави", - зазначив він під час засідання Рішенням Національного координаційного центру кібербезпеки.

Рішенням Національного координаційного центру кібербезпеки також доручено створити робочу групу для напрацювання нормативно-правових пропозицій щодо врегулювання питання функціонування ринку криптовалют в Україні. Згідно з рішенням, до складу робочої групи повинні увійти представники Національного банку України, Міністерства фінансів, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Служби безпеки України, Національної поліції, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Робоча група повинна буде визначити державного регулятора і порядок функціонування ринку криптовалют, порядок моніторингу транзакцій з використанням криптовалют і ідентифікації суб'єктів криптовалютних операцій, а також порядок оподаткування доходів від їх здійснення.

Як зазначають в РНБО, Національний банк України також опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА