20:50 09.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 9 травня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 9 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 9 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший щоденний огляд військово-політичною ситуації був оприлюднений 26 лютого, через два дні після початку повномасштабної агресії росії. Всі експерти проекту "Інформаційна оборона України" працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Ми потребуємо вашої допомоги. Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Допомогу у гривнях ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомогу у доларах виможете перерахувати на рахунок: IBAN number: UA513226690000026207001378162; Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine", Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine; SWIFT: COSB UA UK KIE. Beneficiary name Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов).

Детальніше про нашу команду див. посилання наприкінці цього огляду.

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Харківському напрямку підрозділи противника зі складу 6 армії західного військового округу, 41 армії центрального військового округу та берегових військ балтійського флоту намагаються не допустити подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України.

На Ізюмському напрямку угруповання 1 танкової армії, 20 армії західного військового округу, 29, 35, 36 армій, а також 68 армійського корпусу східного військового округу зосереджують зусилля на підготовці до продовження наступу на напрямку Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

На Донецькому напрямку угруповання російських військ продовжує наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Російська армія намагається "відрізати" Луганську область від України, взявши під контроль трасу Лисичанськ – Бахмут, переправляючи військову техніку рф через Сіверський Донець. У районі Білогорівки, що у 6 км на захід від Лисичанська, наведено три понтонні переправи.

На Маріупольському напрямку противник продовжує блокувати наші підрозділи у районі заводу "Азовсталь". За підтримки вогню артилерії і танків проводить штурмові дії. Не виключається поновлення бомбових ударів дальніми бомбардувальниками Ту-22М3.

росія збільшила удвічі кількість носіїв крилатих ракет морського базування типу "Калібр" в акваторії Чорного моря – їхній сумарний залп становить до 50 ракет.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 9 травня орієнтовно склали: особового складу - близько 25650 (+150) осіб ліквідовано, танків ‒ 1145 (+15) од, бойових броньованих машин ‒ 2764 (+23) од, засоби ППО - 87 (+1) од, (+23) од, артилерійських систем – 513 (+4) од, РСЗВ - 185 (+6) од, літаків – 199 (+0) од, гелікоптерів – 158 (+2) од, автомобільної техніки та автоцистерн - 1970 (+9) од, кораблі /катери - 12 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 377 (+17) од, спеціальної техніки - 41 (+2) од, крилаті ракети - 94 (+2) од.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, у росії серйозно зменшилася кількість високоточних боєприпасів, тому вона використовує для бомбардувань застарілі ракети і бомби.

На початку свого вторгнення в Україну росія публічно пропагувала свою здатність завдавати точкових ударів та обмежувати побічні збитки від бомбардувань для міст. Однак, оскільки конфлікт триває понад довоєнні очікування росії, російські запаси високоточних боєприпасів, ймовірно, виснажені. Це змушує використовувати легкодоступні, але застарілі боєприпаси, які менш надійні, менш точні та легше перехоплюються. росії, швидше за все, буде важко замінити вже витрачену високоточну зброю.

Також наголошується, що вторгнення росії в Україну виявило недоліки в її здатності завдавати великомасштабних високоточних ударів. росія піддала українські міста та селища інтенсивним та невиборним бомбардуванням, не думаючи про жертви серед цивільного населення.

Депутат міської ради Маріуполя Олександр Лашин зі своїх джерел дізнався, що 11 травня російські окупанти готуються застосувати хімічну зброю проти українських захисників на території "Азовсталі".

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. Як повідомляє Офіс генпрокурора, під час проведення слідчих дій поблизу смт. Макарів на узбіччі автодороги виявлено поховання трьох цивільних осіб.

За попередньою інформацією, військовослужбовці збройних сил РФ під час окупації населеного пункту пострілами в голову вбили трьох чоловіків. 

Російські агресори вбивають українських дітей. За офіційними даними, щонайменше 226 дітей загинули та 415 отримали поранення внаслідок війни, розв’язаної росією в Україні.

8 травня стало відомо про загибель 13-річної дівчинки, яка  перебувала в одній із машин колони приватних авто, які 4 травня були обстріляні окупантами в Чугуївському районі Харківської області.

7 травня через обстріли ворожими військами сіл Білогорівка та Шипілове Луганської області отримали поранення двоє дівчаток 9 та 13 років.

За наявними даними, найбільше постраждали діти у таких областях: Донецькій – 139, Київській – 116, Харківській – 99, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 44, Запорізькій – 28, Сумській – 17, Житомирській – 15. У столиці Київ за час війни постраждали 16 дітей.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Як повідомляє РІА Мелітополь, в окупованому місті російські військові напередодні 9 Травня влаштували "справжній терор" жителям міста, пише місцеве видання. Як повідомляється, під виглядом пошуку партизанів та диверсантів російські військові зламували квартири й гаражі, проводили "обшуки", викрадали машини.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. В ніч на 9 травня окупанти обстрілювали населені пункти, на Харківщині та Донбасі є загиблі і поранені.

Дніпропетровщина. Пізно ввечері окупанти обстріляли Зеленодольську громаду, люди не постраждали.

На Чернігівщині ніч минула тихо, проте 8 травня близько п’ятої години вечора росіяни обстріляли із міномета окраїни сіл Городнянської громади неподалік держкордону. Попередньо жертв немає.

Харківська область. Вдень 8 травня росіяни кілька разів обстріляли із РСЗВ окраїни міста, постраждалих немає. У Харківському районі дві людини отримали поранення, одна загинула. Протягом доби тривали активні обстріли Богодухова та районів: 4 поранених, 3 загиблих. Увечері 8 травня зафіксували обстріли окупантів в Лозівському та Золочівському районах: 2 поранених.

Луганщина. Внаслідок потужних обстрілів м. Сєвєродонецьк, м. Лисичанськ, с. Шипілове пошкоджено 5 об’єктів: житлові будинки, господарчі споруди, зруйновано молитовний будинок в с. Шипілове. 11 людей, які ховались у підвальному приміщенні в Шипіловому і по яких відкрили вогонь росіяни, перестали виходити на зв’язок.

У результаті обстрілів 3 людей загинули (з них два волонтера з Закарпаття), ще 3 поранені. Вночі окупанти обстріляли Лисичанськ.

У Донецькій області вночі росіяни обстріляли Новомихайлівку, Авдіївку, Мар'їнку, населені пункти Очеретинської ТГ. На даний час є інформація про одного пораненого цивільного у Новомихайлівці.

Російські загарбники прицільним ударом розбомбили Георгіївський скит Свято-Успенської Святогірської лаври московського патріархату на Донеччині.

Одеська область: за день 8 травня відбулося кілька ракетних атак переважно із залученням авіації. 6 ракет знищили сили ППО. Влучанням ракет в області пошкоджено електропідстанцію ​​и газогін в Арцизькій громаді, зруйновано кілька приватних будинків та пошкоджено зони відпочинку в м. Одеса. Є постраждалі.

Російська армія вранці 9 травня завдала ракетного удару по Одеській області, 4 ракетами типу "Онікс" з ракетного комплексу "Бастіон" в Криму.

Внаслідок обстрілу російських окупаційних військ 9 травня у Миколаївській області загинув чоловік.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш "приголомшений повідомленням" про бомбардування росіянами школи в Білогорівці на Луганщині, де переховувалися люди. У заяві не згадується, що бомбардування на Луганщині, зокрема і школи Білогорівці, здійснюють війська РФ.

7 травня російські окупанти скинули потужну авіабомбу на приміщення школи в селі Білогорівка на Луганщині, де від обстрілів ховалося 90 людей. Повідомлялося про 60 загиблих від бомбардування.

Проведення "параду" 9 травня на тимчасово окупованих територіях. Як повідомляє "РИА Новости", "Безсмертний полк" провели в окупованих російськими військами Херсоні, Скадовську та Енергодарі.

Кремлівські ЗМІ розповсюджують відео, як "безсмертний полк" провели у Херсоні. У міському парку Слави зібрали групу людей із червоними прапорами. ЗМІ писали, що людей для цього звозитимуть із Криму. Відео знімали російські пропагандисти.

Також повідомляється, нібито в Херсонській та Запорізькій областях "проходять святкові заходи" на честь Дня Перемоги. Також в окупованому Скадовську провели "безсмертний полк". 

Російським військовим не вдалося зібрати жителів окупованого Мелітополя на святкування 9 травня, заявив мер Іван Федоров і додав, що люди продовжують тікати з окупації, хоча це складно. РІА "Мелітополь" пише, що до міста на ходу "Безсмертний полк" завезли близько 3 тисяч людей з Криму.

Російські загарбники розгорнули в заблокованому Маріуполі 300 метрів "георгіївської стрічки" та за допомогою "гастролерів" з окупованих територій намагаються створити картинку для російського ТБ. І це все на тлі канонади з Азовсталі, де ворог поновив штурм українських захисників.

9 травня під час параду у Москві та виступу путіна на ньому трансляція з російського супутника на захоплені українські регіони не здійснювалася. 

Під час проведення параду та виступу керівника країни-агресора у столиці ворожої держави, які транслювали усі російські пропагандистські канали, трансляція з російського супутника на захоплені українські регіони несподівано була вимкнена.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Міністерство внутрішніх справ України отримало загалом близько 32 тисяч звернень щодо розшуку російських солдатів і близько 12 тисяч із таких звернень надійшли на "гарячу лінію" довіри відомства.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Відновлення інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях. Дорожники збудували тимчасову об'їзну дорогу поряд із зруйнованим мостом на автодорозі М-03 Київ – Полтава на Київщині біля села Борщів.

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що станом на 9 травня сапери поверхнево опрацювали 100% міста.

Торгова група Fozzy Group, до якої входять мережі супермаркетів Сільпо та Фора, відновила роботу законсервованого заводу у Ворзелі під Києвом.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава Європейської Ради Шарль Мішель 9 травня прибув до Одеси, щоб відзначити День Європи.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич 9 травня відвідала Ірпінь та Бородянку.

Військова допомога Україні. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив додаткову військову допомогу Україні на суму 50 мільйонів канадських доларів (близько 40 млн доларів США) і анонсував нові санкції проти російських олігархів і наближених до режиму путіна.

Американський виробник зброї Lockheed Martin Corp планує майже вдвічі збільшити виробництво протитанкових комплексів Javelin через зростання попиту після вторгнення росії в Україну.

Фінансова допомога Україні. У вигляді грантів та кредитів Україна вже домовилася про загальну підтримку у 10 млрд доларів, з яких 4,5 млрд доларів вже отримала. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю РБК-Україна.

Країнам Європейського союзу слід розглянути питання про вилучення заморожених валютних резервів росії та направлення їх на відновлення України після війни. Про це в інтерв'ю Financial Times заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

7. Виступ президента рф путіна 9 травня.

Президент росії путін на параді до Дня перемоги в Москві заявив, що росія "дала попереджувальну відсіч агресії" з боку НАТО, коли вторглася в Україну, а мобілізацію на війну не оголосив. 

За його словами, росія "завжди виступала за створення системи рівної та неподільної безпеки", щоб жах глобальної війни не повторився. Президент рф згадав про невдалий шантаж західного світу з боку росії і знову назвав відразу кілька приводів війни, не згадавши, що російські війська масово перебували біля кордонів України майже рік перед вторгненням.

Він підкреслив, що "у грудні минулого (2021) року ми запропонували укласти договір про гарантії безпеки. росія закликала Захід до чесного діалогу, до пошуку розумних компромісних рішень, до врахування інтересів одне одного. Все марно. Країни НАТО не захотіли почути нас, у них були зовсім інші плани.

У відкриту йшла підготовка до чергової каральної операції на Донбасі, до вторгнення на наші історичні землі, включаючи Крим. У Києві заявляли про можливе здобуття ядерної зброї. Блок НАТО розпочав активне військове освоєння прилеглих до нас територій. Таким чином, створювалася абсолютно неприйнятна для нас загроза, безпосередньо біля наших кордонів.

Все говорило про те, що зіткнення з неонацистами, бандерівцями, на яких США та їхні молодші компаньйони зробили ставку, буде неминучим. Ми бачили, як розгортається військова інфраструктура, як почали працювати сотні закордонних радників, йшли регулярні постачання найсучаснішої зброї з країн НАТО.

Небезпека зростала з кожним днем, росія дала попереджувальну відсіч агресії. Це було вимушене, своєчасне та єдине правильне рішення – рішення суверенної, сильної, самостійної країни".

Путін заявив, що після розпаду Радянського Союзу США "заговорили про свою винятковість, принижуючи тим самим не тільки весь світ, але й своїх сателітів, яким доводиться вдавати, що вони нічого не помічають і покірно все це ковтати".

Він звинуватив світ у "розпалюванні русофобії" та "вихвалянні зрадників". Президент рф заявив, що "сьогодні ополченці Донбасу разом із бійцями армії Росії борються на своїй землі", що вони борються за Батьківщину, її майбутнє, "щоб у світі не було місця катам, карателям і нацистам".

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США опублікувало перелік осіб і компаній (список OFAC), проти яких введено санкції за причетність до війни росії в Україні.

Греція допомогла зберегти росії експорт нафти на довоєнному рівні, незважаючи на санкції, згідно з якими європейські порти офіційно закриті для російських кораблів. Про це пише Die Welt.

Болгарія пригрозила не підтримати новий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії, якщо для неї не зроблять виняток у запропонованій забороні на покупку російської нафти.

Угорщина не змінила свою позицію щодо нафтового ембарго проти росії та наполягає, що не готова його підтримати попри складні переговори, які тривають в останні дні, і запропоновані їй поступки.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прямує до Будапешта для зустрічі з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, вочевидь, з метою переконати його щодо нафтового ембарго проти росії у шостому пакеті санкцій ЄС.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Міністерство фінансів росії прогнозує скорочення ВВП агресора на 12% через санкції, що може знищити "десятиліття економічного зростання".

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на внутрішній прогноз російського Мінфіна та наближеного співрозмовника.

 

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА