19:54 02.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 2 травня

10 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 2 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 2 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, ворог проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей і утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. Намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення угруповання військ на цих напрямках.

Ворог продовжує підготовку резервів з метою їх подальшого перекидання в райони оперативного призначення на території України.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 2 травня орієнтовно склали: особового складу близько 23800 (+300) осіб ліквідовано, танків ‒ 1048 (+22) од, бойових броньованих машин ‒ 2519 (+48) од, артилерійських систем– 459 (+8) од, РСЗВ – 152 (+1) од, засобів ППО – 80 (+0) од, літаків – 194 (+2) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн – 1 824 (+28) од, кораблів/катерів – 8 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 (+26), спеціальної техніки – 38 (+6), крилатих ракет – 84 (+0).

Повідомляється, що найбільші втрати противника минулої доби були на Ізюмському напрямку.

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив, що українські військові 2 травня знищили два російських катери біля Зміїного.

За неперевіреною інформацією, під час знищення одного із командних пунктів ворога поранення отримав начальник Генерального штабу ЗС рф, генерал армії Герасимов, який особисто приїхав під Ізюм здійснювати командування невдалим наступом російських військ.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

На думку джерел WP у Міноборони США, зокрема міністра оборони США Ллойда Остіна та держсекретаря США Ентоні Блінкена, артилерія з Заходу, що наповнила Україну, змінить хід війни з росією і змусить як рф, так і Україну "діяти спритніше", аби уникнути серйозних жертв.

Зокрема, Ллойд Остін сказав, що далекобійна артилерія виявиться вирішальною на наступному етапі війни. Високопоставлений представник Міністерства оборони зазначив, що оскільки Захід продовжує посилати в Україну так багато артилерії, "це може стати чимось на зразок перестрілки". За оцінкою Пентагону, росія не така ефективна, як хотілося б, у використанні далекобійної артилерії.

Очікується, що адміністрація Байдена схвалить передачу ще більшої кількості артилерії Україні найближчими днями. Як повідомив Блінкен, новий запит Конгресу США на суму 33 млрд доларів на додаткову допомогу Україні включає фінансування "далекобійної артилерії важчого калібру".

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, рф задіяла в Україні понад 120 батальйонних тактичних груп, що складає 65% її наземних збройних сил.

Зазначається, що цілком імовірно, що більше чверті цих підрозділів на даний момент стали небоєздатними.

Деякі з найелітніших підрозділів росії, включаючи ВДВ, зазнали найбільшого виснаження. Ймовірно, росії знадобляться роки, щоб відновити ці сили.

За даними Головного управління розвідки (ГУР), в рф активізується кампанія з набору "добровольців" на військову службу за контрактом, в якому кожен регіон змусять знаходити по 200 вояк щотижня.

Передбачається, що "добровольці" мають відновити втрати особового складу підрозділів, які брали участь у війні в Україні. Також планується формування кількох нових підрозділів.

За даними української розвідки, росія готується оголосити відкриту мобілізацію 9 травня.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. У Київській області правоохоронці вже виявили 1202 тіла українських громадян, які загинули від рук російських окупантів.

Правоохоронці виявили вісім нових масових поховань мирних жителів, убитих російськими загарбниками. За словами заступника начальника поліції Київської області Максима Очеретяного, у цих восьми похованнях знайшли ще 148 людей. Всі загиблі мають тілесні ушкодження, зараз триває судово-медична експертиза.

Служба безпеки України встановила особи майже 900 російських загарбників, які чинили злочини проти мирного населення на Київщині.

Прокурори та поліція встановили особу першого підозрюваного у звірячих убивствах цивільних людей у місті Буча під Києвом – командира підрозділу нацгвардії росії Сергія Колоцея.

Як повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook, прокурори Бучі та поліцейські встановили, що саме цей військовослужбовець вбив 18 березня чотирьох беззбройних чоловіків у Бучі.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Вночі 2 травня продовжувалися обстріли мирних міст та сел Дніпропетровщини, Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

На Дніпропетровщині ніч — з тривогами. На ранок — кілька "прильотів" у Синельниківському районі, внаслідок одного з них — влучання в промзону, зруйновано складські приміщення. За оперативними даними постраждалих немає.

Харківщина: нічні обстріли житлових районів міста продовжилися. Виникло кілька пожеж, на місці працюють рятувальники, за попередніми даними постраждалих немає.

По області зазнали обстрілів Богодухів, Золочів, Мала Данилівка, Чугуїв, загинули 3 людей, 8 мирних мешканців отримали поранення,

Луганщина: за добу — 18 ворожих обстрілів. Руйнування 28 будинків. Троє загиблих, троє поранених, серед постраждалих – малолітня дитина, У Лисичанську згоріла гімназія.

Донеччина: область залишається в критичному стані внаслідок бойових дій. Внаслідок обстрілів протягом вечора неділі та ночі на ранок відомо про 4 поранених цивільних: по двоє у Великій Новосілці та Володимирівці (Бахмутський район).

Херсонщина: тривають вибухи та обстріли на території області. Окупанти продовжують бойові дії та мародерства на території Херсонщини.

На Одещині російські війська втретє за останній тиждень здійснили ракетний обстріл одного й того ж мосту у районі Затока.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Завдяки 9 обмінам полоненими і заручниками в Україну вдалося повернути 320 громадян, з них 59 цивільних.

Позавчора окупанти дозволили вивезти з маріупольського заводу "Азовсталь", в укриттях якого перебували сотні мирних і поранені військові, перших 20 людей. Учора українська влада повідомила, що з заводу вдалось евакуювати понад 100 українців.

Маріупольська міська рада повідомила, що евакуація, яка мала розпочатися сьогодні, 2 травня о 7:00, триває. Ввечері стало відомо, що з бомбосховищ "Азовсталі" на неокуповану частину території України вдалося вивезти понад 100 цивільних осіб. 

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. У портах України заблоковані майже 4,5 млн тонн зерна – наразі їх неможливо експортувати, бо через війну закриті морські шляхи.

Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" у січні-квітні поточного року знизив випуск прокату на 44,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 630,1 тис. тонн. 

Роздрібні мережі автозаправних станцій з 29 квітня по 2 травня підвищили ціни на пальне вслід за підвищенням урядом граничних торговельних надбавок на бензини та дизпаливо внаслідок ураження російськими військами Кременчуцького НПЗ.

Ознаки відновлення української економіки та соціальної мережі. Команда Офісу президента та уряду розробила план економічного відновлення України. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. План побудований на 9 ключових принципах:

1. Повний доступ до ринків ЄС та Великої сімки.

2. Отримання статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС.

3. Побудова економіки на принципах дерегуляції та лібералізації.

4. Налагодження логістичних маршрутів в західному напрямку.

5. Перехід від експорту сировини до переробки в тих галузях, які дають найбільшу експортну виручку.

6. Розвиток вітчизняного ВПК.

7. Самодостатність в енергетиці досягатиметься збільшенням видобування власного газу та розвитком атомної енергетики.

8. Кліматична модернізація.

9. Локалізація не менше 60%.

В Україні відновили роботу понад 3,4 тис. садочків. У садочки також пішли 1,8 тис. дітей-переселенців, повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет. Частина закладів дошкільної освіти використовують елементи дистанційного навчання в роботі.

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. Енергохолдинг "ДТЕК" у квітні відновив електропостачання понад 522 тис. сімей у Київській, Донецькій та Дніпропетровській областях та відкрив 19 центрів обслуговування клієнтів (ЦОК).

Як повідомляє Київська міська військова адміністрація у Telegram, столиця України забезпечена продовольчими товарами, товарами першої необхідності та ліками – запаси зберігаються у різних місцях, щоб окупанти не знищили їх одним чи кількома ударами.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Американці рішуче підтримують Україну, причому значна двопартійна більшість підтримує як посилення санкцій проти росії, так і військову та гуманітарну допомогу нашій країні Про це свідчать результати  опитування Washington Post-ABC.

Загалом 73% опитаних свідчать, що Сполучені Штати роблять або потрібну кількість або занадто мало для підтримки України. У той же час 72% не підтримують прямі військові дії США проти російських сил, тоді як 21% опитаних підтримують цю ідею. Навіть серед тих, хто каже, що Сполучені Штати роблять занадто мало для підтримки України, 57% респондентів виступають проти прямих військових дій.

Гуманітарна допомога Україні. Чеське місто Брно передасть своєму місту-побратиму Харкову 2 трамваї Tatra T3 та 6 тролейбусів Škoda 14Tr.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Спікер російського парламенту В'ячеслав Володін у Telegram образився на країни, які допомагають Україні зброєю та назвав їх воєнними злочинцями, бо ті нібито "підштовхують світ до катастрофи".

Глава МЗС окупантів Сергій Лавров заявив, що Адольф Гітлер мав єврейську кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. Ізраїль обурений такими заявами.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. За словами міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, країна підтримує нафтове ембарго ЄС проти росії Про це повідомляє Zeit.

Як повідомляє Bloomberg, угорський міністр Гергель Гуляш заявив, що Будапешт накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоносіїв з росії.

Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину і Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти. Про це агентству Reuters заявили в понеділок два представники ЄС.

Очікується, що у вівторок Європейська комісія завершить роботу над наступним, шостим пакетом санкцій ЄС проти росії за її дії в Україні, який включатиме заборону на купівлю російської нафти.

Польща завдяки потужностям нафтопереробного заводу у Ґданську готова допомогти Німеччині відмовитися від російської нафти.

Нідерландські доки відмовилися розвантажувати танкер, що перевозить російське дизпаливо – наразі воно стоїть поряд із Амстердамом.

Нова Зеландія запровадила додаткові санкції проти російських політиків та оборонних установ, "які підтримують дії путіна в Україні".

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Щоденні продажі газу "Газпромом" на ключові зовнішні ринки у квітні впали до найнижчого рівня за останні три місяці. Про це пише Bloomberg.

За даними агентства, "Газпром" постачав у квітні в середньому 387 млн кубометрів газу на день до країн за межами колишнього СРСР - це на 22% менше, ніж було у березні.

Фінська проектна компанія Fennovoima повідомила, що розірвала контракт на будівництво АЕС "Ханхіківі-1" із "Росатомом". Міністерство зайнятості та економіки Фінляндії назвало виправданим і послідовним це рішення компанії.

***

Фонд "Відкрита політика" (далі – Фонд, http://openpolicy.org.ua)  є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА