12:12 11.03.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на ранок 11 березня

11 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на ранок 11 березня

Ігор Жданов, Інформаційна оборона
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом на ранок 11 березня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Російські окупанти не просунулися на жодному з оперативних напрямів і несуть втрати внаслідок контратак ЗСУ.

Як повідомив Генштаб ЗСУ, українські військові звільнили населений пункт Бакланова Муравійка (Куликівський район Чернігівської області). В районі населеного пункту Шестовиця Чернігівської області,  окупанти шукають спосіб здатися в полон. Загалом, сили спротиву, що діють на Чернігівщині, звільнили 5 населених пунктів від російських військових.

На Поліському та Волинському напрямках ЗСУ змусили окупантів відійти на невигідні для нього рубежі.  Стійко утримуються рубежі Києва, здійснюється охорона об’єктів критичної інфраструктури міста.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.03 орієнтовно склали: особового складу - понад 12 тисяч осіб, танків ‒ 353 од, ББМ ‒ 1165 од, артилерійських систем –125 од, РСЗВ - 58 од, засоби ППО - 31 од, літаків – 57 од (за даними Повітряних сил, засобами ППО України було вражено 66 літаків -ред.), гелікоптерів – 83 од, автомобільної техніки - 558 од, кораблі / катери - 3 од, цистерн з ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10 березня бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил, при вогневій підтримці вертольотів армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України, завдала нищівного удару по двох великих колонах техніки російських фашистських окупантів.

Після успішних ударів ОПСП ЗСУ "Азов" та 72 бригади по танковій колоні військ РФ під час бою в Броварському районі на Київщині українським бійцям вдалося здобути документи знищених окупантів.

Силами української армії знищено дивізіон російських ракетних комплексів "Іскандер-М", який обстрілював житлові райони Чернігівщини. Внаслідок успішного бою з російськими окупантами підрозділи ЗСУ також захопили 10 робочих танків, один зенітно-ракетний комплекс та бойову машину для евакуації.

Окрім того, в четвер українські захисники відвоювали у російського загарбника самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С1". Територіальна оборона Полтавщини захопила три танки окупантів та передала їх ЗСУ.

За останні 15 днів у полон здалось від 500 до 700 російських солдатів, що воювали проти України. 

Росіяни випустили по Україні понад 775 ракет із початку вторгнення в Україну 24 лютого.

 Українські громадяни готові захищати свою країну. За повідомленням Держприкордонслужби, від початку повномасштабного нападу Російської Федерації в Україну з-за кордону повернулися 215 тисяч українців, більшість – 80% чоловіки.

За даними опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 8-9 березня, більше 90% опитаних українців вірять у те, що Україна зможе відбити нинішній напад Російської Федерації.

2. Російські окупанти продовжують порушувати міжнародне гуманітарне право, вбиваючи мирних мешканців України.

За даними ДСНС, в Україні через напад Росії зруйновано повністю 312 і частково 1662 об’єкти критичної інфраструктури. Серед них 40 закладів освіти, 20 закладів охорони здоров’я, понад 1,3 тисячі житлових будинків. Крім того, повністю або частково знеструмлено 806 населених пунктів.

Як підкреслив міністр оборони Олексій Резніков, станом на 10 березня російські інтервенти вбили більше цивільних українських громадян, ніж загинуло в бою наших військових з усіх структур сектору оборони.

За оцінками радника президента Володимира Зеленського з економічних питань Олега Устенка, на 15-й день війни Україна від нападу Росії вже понесла збитки на суму щонайменше 100 мільярдів доларів. Війна спричинила повну зупинку 50% українських підприємств, а інша половина працює на межі своїх можливостей.

Загалом від початку війни у Харкові, за даними мера міста,  ворожою армією зруйновано близько 400 багатоповерхових будинків.

Ввечері 10 березня окупанти обстріляли район П'ятихатки, де розташований Харківський фізико-технічний інститут, і знеструмили дослідницьку ядерну підкритичну установку (ЯПУ) "Джерело нейтронів". У корпусі інституту розташовані пристрої, пошкодження яких може призвести до радіаційного забруднення довкілля.

В ніч з 10 на 11 березня російські загарбники нанесли ракетно-бомбові удари по Івано-Франківську, Дніпру, Луцьку. Кількість поранених та загиблих встановлюється. Продовжувалися масовані обстріли Маріуполя.

У передмісті Херсона у Наддніпрянському окупанти розгромили інститут зрошувального землеробства Національної академії аграрних наук України.

Внаслідок обстрілу Коростеня в ніч з 9 на 10 березня загинула одна людина і двоє отримали опіки, несумісні з життям, фактично теж загинули. Серед загиблих – двоє громадян Білорусі.

Дві ракети вдарили по аеропорту у Лозоватці Криворізького району Дніпропетровської області; на щастя, обійшлося без жертв.

У Ніжині Чернігівської області внаслідок обстрілу окупантами з "Ураганів" 2 людей загинули, 8 поранено. Внаслідок вибуху пошкоджено 40 метрів теплотраси, проводяться ремонтні роботи; 4 будинки залишаються без світла.

Поблизу Світлодарська на Донеччині в четвер ввечері росіяни перебили газогін високого тиску, що спричинило пожежу. Незадовго до того російські війська також завдали авіаудару по селу Рубці у Лиманській громаді. Зруйновано котельню у школі та кілька будинків, вибило вікна у дитсадку.

Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією.

В четвер також мали місце спроби російський військових та озброєних угруповань "ЛНР" потрапити на територію компресорних станцій Новопсков Луганської області, Куп’янськ Харківської області, а також здійснити втручання в роботу об’єктів ГТС. Таке втручання створює значні ризики для безпеки безперервного транспортування газу споживачам в Україні та Європі і може призвести до технологічної катастрофи в регіоні.

Ворог продовжує цілеспрямовано завдавати авіаційних ударів по мирних містах і селах України, гинуть люди, діти, руйнується цивільна інфраструктура. Створення безпольотної зони над Україною або постачання нашій державі сучасних засобів ППО залишається головним проханням/вимогою до наших західних союзників.

3. Відбулася часткова евакуація українського населення гуманітарними коридорами, незважаючи на провокації російських загарбників.

10 березня було домовлено про відкриття гуманітарних коридорів для евакуації з Сум, Тростянця, Краснопілля, Ізюму, Волновахи, Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, Стоянки, Білгородки, а також із Маріуполя з розмінуванням дороги.

Із міст Суми, Тростянець та селища Краснопілля "зеленим коридором" евакуювали понад 12 тисяч осіб (2 664 автомобілі і 54 автобуси).

З Ізюма Харківської області виїхали 44 евакуаційні автобуси, в яких перебувало понад 1600 людей. При цьому евакуація проводилася під обстрілами окупантів – російська сторона не дотрималася умов "зеленого коридору".

Понад 2000 громадян і будинок літніх осіб евакуювали з Бучі Київської області, загалом з окупованого міста приїхало вже понад 30 автобусів.

Окупанти повністю заблокували Маріуполь,  у місті немає води, їжі, світла, тепла, зв'язку. Кілька спроб евакуювати цивільних жителів із міста через гуманітарні коридори не були успішними, російські військові продовжували обстріли, не дозволяючи також доступ гуманітарних вантажів до Маріуполя.

Російська армія нині створює для українських міст і їхніх жителів таку ж ситуацію, в якій опинився блокадний Ленінград у роки Другої світової війни, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Російські окупанти схоже прийняли рішення про реальну облогу міста, очікуючи що постійні  обстріли, спрага, голод зломлять волю маріупольців і вони капітулюють. Однак, агресор прорахувався таке безпрецедентне порушення міжнародного гуманітарного права може призвести лише до посилення спротиву загарбникам.

Продовжилися евакуція інознемних студентів. Громадян Афганістану, Бангладеш, Вірменії, Білорусі, Грузії, Єгипту, Еквадору, Зімбабве, Йорданія, Лівану, Монголії, Нігерії, Пакистану, Палестини, РФ, Сирії, Сомалі, Судану, Сінгапуру, Таджикистану, Тунісу, Туркменістану, Узбекистану, Франції, Індії та Італії - 768 іноземців - усі студенти Харківських вишів з 26 країн світу наразі евакуювалися до країн ЄС.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на тимчасово захоплених територіях починає активно працювати агресивна російська пропаганда. Поширюючи проросійські меседжі, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням.

На території Херсонської області ворог робить спроби запровадити адміністративно-поліцейський режим, створює систему комендатур для підтримання "порядку" в тимчасово зайнятих населених пунктах.

Однак, українські громадяни продовжують виходити на акції мирного спротиву проти російських агресорів, демонструючи свою громадянську позицію.

10 березня сотні мешканців Мелітополя вийшли з жовто-блакитними прапорами показати російським окупантам, що їм тут не раді. 

Мешканці захопленого армією РФ Бердянська вийшли на акцію протесту проти окупантів із гаслами "Ми - українці, а Путін - ху#ло",  .

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім ініціював організацію "зеленого коридору" для російських солдатів, які стоять на межі області та не хочуть наступати.

Відповідний "зелений коридор" передбачатиметься для тих росіян, хто ще не стріляв у мирне населення і не поширюватиметься на артилеристів та ракетників.

4. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Продовжується процес обговорення процедури надання статусу кандидата Україні на вступ до ЄС.

Литовський Сейм одностайно підтримав резолюцію, у якій закликає Євросоюз невідкладно надати Україні статус кандидата на вступ та відкрити переговори про членство. За резолюцію проголосували 123 депутати.

Ввечері 10 березня відбулося неформальне засідання Європейської ради (саміту ЄС), що відбулося  у ніч на четвер завершилося схваленням декларації, що містить неоднозначне визнання перспективи членства України в ЄС.

На разі в ЄC сформувалися дві позиції стосовно України. Одна із них, яку підтримують так звані країни "старої" Європи,  яскраво представив Президент Франції Еммануель Макрон. Він заявив, що вести переговори про вступ в ЄС з країною, яка перебуває у стані війни, є нереальним.

Іншу позицію, що обєднує передусім Словаччину, Чехію, Польщу, балтійські країни, відстоює литовський лідер Гітанас Науседа, який лишився задоволений рішенням саміту ЄС щодо європерспективи України. Після завершення переговорів, що затягнулися до глибокої ночі, президент Литви написав у twitter, що саміт підтримав євроінтеграцію України.

Як відзначають експерти Інформаційної оборони, перспективи надання Україні статусу "кандидата на вступ до ЄС" є не такими однозначними, як це виглядало ще декілька днів тому назад.

Проте, західні лідери продовжували вести переговори з путіним. Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон у четвер вранці зателефонували президентові росії.  У розмові Шольц та Макрон вимагали від путіна негайного припинення вогню в Україні.

Безрезультатно завершилися переговори у Туреччині. Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що прогресу на перемовинах з росіянами у Туреччині немає, відсутні домовленості про  припинення вогню, а глава МЗС росії Сергій Лавров не обіцяв жодних гуманітарних коридорів для евакуації мешканців Маріуполя.

Продовжується надання фінансової допомоги Україні. США виділять додаткові майже $53 млн доларів для підтримки мирних жителів, які постраждали від вторгнення Росії в Україну. Про це повідомила віцепрезидентка США Камала Гарріс під час свого візиту до Польщі.

Демонстранти по всьому світу, від Москви до Нью-Йорка і Токіо, марширують вулицями, протестуючи проти жорстокого та

Протягом кількох днів люди збиралися біля російських посольств або урядових будівель. тримаючи в руках українські прапори, демонструючи всесвітню солідарність з народом України. 

У Варшаві бігборди майорять жовто-блакитними кольорами та промовисто висловлюють, куди краще піти окупанту.

Міжнародне опитування компаній Cygnal, Gradus Research, Response демонструє бажання населення країн Заходу збільшити підтримку фінансової допомоги та допомоги в озброєнні Україні, але обмежене бажання "закритого неба" або тотальної війни.

Важливо, що у західних країнах удвічі більше респондентів підтримують (повністю або скоріше) рішення використати військові можливості та "закрити небо" над Україною. Прибічників цієї ідеї у США, Британії та ЄС — відповідно 45%,46% та 46%, у той час, як проти неї виступають відповідно 20%, 20% та 17% опитаних.

75% європейських респондентів підтримують надання фінансової допомоги Україні, 62% підтримують надання зброї, 46% підтримують заборону польотів і 38% висловилися за приєднання до військової відповіді. Майже стільки ж, 37%, виступають проти будь-якої військової участі.

5. Фейки російської пропаганди.

Міністр закордонних справ росії Сергєй Лавров підтвердив, що бомбардування лікарні та пологового будинку в Маріуполі було свідомим та цілеспрямованим рішенням армії РФ.

Лавров визнав, що бачив репортажі з Маріуполя, що породіллі були та отримали поранення, але вважає їх маніпуляцією, бо у повідомленнях ЗМІ "не було уваги до другої сторони".

Міноборони РФ вигадало черговий фейк про існування біолабораторій в Україні, які нібито фінансуються Пентагоном. У зв'язку з цим міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко закликав представників Всесвітньої організації охорони здоров’я спростувати фейки, що поширює Росія. За словами глави МОЗ, РФ також звинувачує Україну у виведенні нових штамів хвороб.

Росія свідомо продукує фейки, але це скоріше дезінформація для внутрішнього застосування. Адже після довоєнних заяв путіна про мир, деескалацію у світі йому більше ніхто тне вірить.

6. Санкції проти Росії посилюються, а російський ринок залишають все більше компаній.

Британія запровадила нові санкції проти семи російських олігархів та доповнила перелік, зокрема, Романом Абрамовичем, Олегом Дерипаскою та головою Газпрому Міллєром.

Статки цих олігархів сумарно становлять 15 млрд доларів. Під новими санкціями всі вони потрапляють під замороження всіх активів у Сполученому Королівстві та заборону на перетин кордону. Громадянам Британії заборонено вступати у будь-яку фінансову діяльність з ними.

Великий міжнародний бізнес продовжує виходити з російського ринку.

JPMorgan, найбільший банк США, згортає свою діяльність в росії та завершує вже наявні зобов’язанні в країні.

Компанія Shell повідомила про списання активів російської нафтопереробної промисловості на суму 400 млн доларів.

28 лютого нафтова компанія оголосила про вихід зі своїх підприємств у росії з "Газпромом" та пов'язаними з ним організаціями, включаючи флагманський завод з виробництва зрідженого природного газу "Сахалін-2" та проект газопроводу "Північний потік-2".

Німецький виробник одягу та аксесуарів Hugo Boss AG з 9 березня тимчасово закрив свої магазини в рф, призупинив усі роздрібні операції та онлайн-продажі.

Японський виробник принтерів Epson заявив, що призупиняє постачання своєї продукції до Білорусі та росії.

Rio Tinto стала першою великою гірничодобувною компанією, яка оголосила про розрив усіх зв'язків із російським бізнесом.

Компанія Google заявила про призупинення платежів з рф у Google Play, у зв'язку з чим російські користувачі не зможуть купувати нові програми або продовжувати передплату на вже придбані.

Американський виробник взуття Crocs призупиняє бізнес-операції та імпорт товарів у росії.

The Walt Disney Company оголосила, що припиняє весь свій бізнес у Російській Федерації

Japan Tobacco International (JTI), великий світовий виробник тютюнових виробів, призупинив нові інвестиції та маркетингову діяльність у росії, а також запуск нових продуктів.

Goldman Sachs Group Inc. заявила, що планує згорнути свої операції в росії. Інвестбанк став першим серед великих банків з Волл-стріт, який виходить з рф через війну проти України.

Burger King призупинив підтримку мережі ресторанів у росії на рівні операцій, маркетингу та ланцюжка поставок. У рф мережа Burger King об'єднує близько 800 закладів громадського харчування.

"Формула-1" анулювала всі законні способи перегляду змагань у росії через напад рф на Україну.

Автоконцерн Stellantis (Fiat Chrysler Automobiles і PSA Group) призупинив експорт автомобілів з рф та постачання машин на місцевий ринок з-за кордону.

Система грошових переказів Western Union прийняла рішення тимчасово зупинити роботу в росії та Білорусі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЬГА ОНІЩУК

Прописні істини: найпопулярніші міфи про "прописку" і факти, які їх спростовують

ВОЛОДИМИР ДУБРОВСЬКИЙ

Товарний облік для платників єдиного податку: чому він не вирішить проблему тіньової економіки?

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Україна – цікавий стартап для світу або що змінилося в питаннях міжнародного партнерства

ОЛЕКСАНДР САЄНКО

Нова головна дипломатка ЄС, яка "їсть росіян на сніданок"

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Санкції мають бути нищівними. Чому поки що ні?

АНДРІЙ КОНЕЧЕНКОВ

Вітрова енергетика здатна частково компенсувати втрачені енергетичні потужності, але...

АЛЬОНА ВЕКЛІЧ

Відсутність контролю, нелегальні перевезення та МАФи замість автостанцій: чому в Україні потрібна реформа автобусного ринку

ЮРІЙ ГОРДА

Скільки коштує Україні безоплатна приватизація землі?

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Як диктатори поширюють антисемітизм: приклад Лукашенка і Путіна

ОЛЕКСАНДР САЄНКО

Двостороння безпекова угода між Україною та США: чого чекати Києву?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА