13:00 14.11.2023

Результати 18-ої хвилі "Нового щомісячного опитування підприємств"

2 хв читати
Результати 18-ої хвилі "Нового щомісячного опитування підприємств"

Темпи відновлення українських підприємств дещо сповільнюються, при цьому оптимізм бізнесу щодо 3- та 6-місячної перспективи залишається досить високим, хоча останніми місяцями рівень очікувань перестав зростати. Таким є основний результат 18-го щомісячного опитування підприємств NRES.

Результати дослідження свідчать, що рівень безпекової невизначеності напередодні зимового сезону має суттєвий вплив на очікування бізнесу. "Невизначеність щодо зростання виробництва та інших показників пов’язана зі загальними загрозами безпеці, зокрема є певна невизначеність щодо того, чи будуть атаки української інфраструктури дронами та ракетами держави-агресора, а якщо будуть, то куди", – зазначає Євген Ангел, старший науковий співробітник ІЕД,

У жовтні 2023 року зафіксовано незначне зростання невизначеності у короткостроковій перспективі, але лише стосовно виробництва та продажів. Зокрема з 9,4% у вересні до 11,6% у жовтні зросла частка підприємств, які не можуть оцінити можливі зміни обсягів виробництва у найближчі 3-4 місяці. Також з 9,6% до 11,2% зросла невизначеність щодо продажів. Водночас невизначеність на півроку суттєво не змінилася, а невизначеність у дворічній перспективі залишається високою та без змін.

Оцінки поточної фінансово-економічної ситуації на підприємстві та поточного загальноекономічного середовища залишаються низькими. Також погіршилися очікування у шестимісячній перспективі, однак рівень оптимізму (різниця між "оптимістами" та "песимістами") досі залишається високим. Зокрема 37% респондентів очікують покращення фінансово-економічної ситуації, а лише 5% –  очікують погіршення. Також 37% підприємств очікують покращення загальноекономічного середовища, а лише 5% - його погіршення.

Оптимізм у виробництві знижується другий місяць поспіль. Дещо зменшилася частка підприємств, які планують зростання виробництва у найближчі 3-4 місяці (з 41,7% у вересні до 40,5% у жовтні). Зросла частка підприємств, які планують скорочення виробництва (з 2,9% до 5,3%). Частка підприємств, які не планують змінювати обсяги виробництва протягом наступних трьох місяців без суттєвих змін (55,4% у вересні та 54,2% у жовтні).

Перешкода зростання цін на сировину та матеріали продовжує втримувати перше місце в рейтингу перешкод (вказали 48% опитаних у жовтні). Зменшення попиту перемістилося з п'ятого на друге місце, але у відсотковому значенні значення перешкоди залишалось незмінним (33% у вересні та жовтні). При цьому "небезпечно працювати" зменшилося в значенні з 40% до 32% і перемістилося з 2-го на 3-є місце. Розділяє третє місце також "брак робочої сили". "Перебої з електроенергією" третій місяць поспіль залишаються на 6-й позиції у списку перешкод для ведення бізнесу. "Незважаючи на тривалу відсутність проблем з електропостачанням, від весни стабільно третина бізнесу вказує про відключення як перешкоду для бізнесу, що свідчить про страх бізнесу перед такою загрозою", – зазначає Анастасія Гулік, наукова співробітниця ІЕД.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА