16:31 21.09.2023

Відповідь IDS Ukraine на заяву АРМА від 21 вересня 2023 року

6 хв читати
Відповідь IDS Ukraine на заяву АРМА від 21 вересня 2023 року

Коментує Вадим Вичка, член Ради директорів IDS Ukraine, директор з юридичних питань і економічної безпеки

Сьогодні ми ознайомилися з офіційною заявою АРМА щодо кейсу IDS Ukraine - АРМА не має підстав для скасування конкурсу на управління активами “Моршинська” - arma.gov.ua.

Перш за все, хочемо вкотре наголосити, що IDS Ukraine підтримує санкційну політику України та стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб. В числі акціонерів IDS Ukraine є підсанкційні особи, однак їхні частки не перевищують 50 %. Тому ми наполягаємо, що вилучення цих часток повинно вирішуватися в законний спосіб, щоб не порушити права непідсанкційних акціонерів Компанії, які володіють більш як 50 % акцій IDS Ukraine.

Ми ознайомилися із заявою АРМА та переконані, що метою її оприлюднення є намагання чиновників безпідставно представити свої порушення як законні дії.

З тексту документа очевидною є спроба видати чорне за біле, оскільки:

  1. Судовий арешт 100 % корпоративних прав IDS Ukraine не є законним, тому що, по-перше, застосований до нематеріальних активів, які не можуть бути речовими доказами за своєю природою, і, по-друге, застосований щодо часток як підсанкційних, так і непідсанкційних акціонерів.
  2. Конкурс з відбору управителя активів нашої компанії проведено з такими суттєвими порушеннями, як:
  • Ухвалами суду про арешт акцій власнику обмежено виключно право відчуження акцій, право володіти та користуватись акціями жодним судовим рішенням не обмежено. Відповідно, відсутні права/повноваження, що можуть бути передані АРМА будь-якому управителю, адже право користування акціями – це право здійснювати повноваження акціонера, ухвалювати рішення як акціонер – залишилось за наявними акціонерами. Наразі АРМА намагається передати ТОВ «Карпатські мінеральні води» те, що не було відібрано в існуючого акціонера. Йдеться про компанію International Distribution Systems Limited, яка є 100 % власником арештованих активів.
  • Підозріло стислий термін розробки учасниками конкурсу пропозицій щодо управління активами (9 робочих днів для активів IDS Ukraine, які БЕБ оцінює як мінімум у 10 млрд грн, і компанії, яка займає 40% ринку України). При цьому, дійсно, документи подали 10 учасників, але до розгляду було допущено тільки 2, серед яких ТОВ «Карпатські мінеральні води».
  • Відсутність у «переможця» такого конкурсу (нашого прямого меншого конкурента ТОВ «Карпатські мінеральні води») дозволу АМКУ на економічну концентрацію при тому, що в сумі 40 % нашої ринкової частки плюс 8 %  ринкової частки «управителя» становлять майже 50 % – граничний показник дозволеної концентрації. При цьому саме Компанія закликала та переконувала АРМА й АМКУ, що такий дозвіл необхідний, місяцями АРМА не визнавала необхідність дозволу АМКУ, проте зараз це визнає як своє досягнення та декларує, що начебто це був наперед запланований крок. Крім того, ТОВ «Карпатські мінеральні води» подало заяву на одержання такого дозволу лише  16 серпня 2023 р., а не до чи одразу після перемоги на конкурсі.
  • Недодержання АРМА встановленого законом терміну відбору оцінювача наших активів і проведення оцінювання активів (цей процес тривав з квітня 2023), а також неадекватний кінцевий показник вартості – менше 1,5 млрд грн, тобто у 6,7 разу нижче за оцінку БЕБ.
  • Відповідно до Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» цінні папери є нічим іншим, як одним із фінансових інструментів, що можуть передаватись в управління, але не всім і кожному, а тільки суб’єктам господарювання, котрі здійснюють професійну діяльність на ринках капіталу й організованих товарних ринках. Для того щоб бути професійним учасником ринку капіталів, суб’єкт повинен отримати відповідну ліцензію від Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Закон також забороняє провадження професійної діяльності на ринках капіталу й організованих товарних ринках без отримання зазначеної ліцензії. Тож управління арештованими активами у вигляді акцій саме і є таким видом діяльності, що передбачає наявність ліцензії. А от ТОВ «Карпатські мінеральні води такої ліцензії не має.

 

Таким чином, кількість учасників конкурсу, а саме 2 учасники, яку в АРМА пропонують вважати підтвердженням його «прозорості», на тлі всіх цих порушень не має ніякого значення. А одержане в результаті «оцінювання» активів не базується на достовірній інформації (оцінювач і АРМА не зверталися за нею до IDS Ukraine у встановленому законом порядку) та підтверджує наші підозри про її свідоме заниження в інтересах ТОВ «Карпатські мінеральні води». При заниженій вартості управитель отримує поле для зловживань з активами, адже занижена вартість у будь-якому разі збережеться до моменту повернення управителем об’єкта управління державі чи акціонерам. Потім  будуть створені передумови для подальшого продажу частки підсанкційних осіб за безцінь спритним ділкам із пропорційним нанесенням збитків державному бюджету.

Так само маніпулятивно у заяві АРМА охарактеризовані й обставини, які стосуються скасування проведеного з порушеннями конкурсу.

По-перше, перекручено подано позицію IDS Ukraine стосовно проведення нового конкурсу. Ми не вважаємо його проведення дієвим засобом захисту прав непідсанкційних (у термінології АРМА – міноритарних) акціонерів, поки не внесені законодавчі зміни, які забезпечать їхнє пріоритетне право на одержання підвідомчих АРМА активів в управління. Юридична команда має проєкт таких змін, проводить їхнєі обговорення у спільноті Європейської бізнес-асоціації та готова надати їх АРМА для подальшого внесення на розгляд КМУ і ВРУ. До цього моменту, на наше глибоке переконання, має бути запроваджений мораторій на передання активів IDS Ukraine в управління, тим більше, що АМКУ ще не виніс рішення щодо принципової можливості віддавати бізнес компанії-лідера ринку на поталу її прямому меншому конкуренту.

По-друге, у заяві АРМА безпідставно стверджується, що в разі проведення нового конкурсу та знаходження активів IDS Ukraine під управлінням поточної команди менеджменту зменшиться обсяг сплати податків чи виникнуть проблеми з оплатою праці співробітників. IDS Ukraine є системним бізнесом, побудованим на основі найкращих практик корпоративного управління. Протягом всієї історії компанії акціонери лише затверджували стратегію, а весь цикл бізнес-адміністрування здійснював топменеджмент, який майже в незмінному складі працює близько 20 років і під керівництвом якого компанія досягла ринкового лідерства та громадського визнання як прозорий соціальний бізнес і найбільший платник податків у своїй галузі. Про ефективність управління та рівень соціальної відповідальності при поточному топменеджменті красномовно свідчать показники діяльності: лише за 2022 рік в умовах війни компнія сплатила 700 млн грн податків; спрямувала 425 млн грн на капітальні інвестиції та 230 млн грн на благодійні проєкти. Стосовно турботи про працівників зауважимо, що всі 3000 членів трудового колективу своєчасно одержують заробітну плату, всіх мобілізованих до лав ЗСУ за рахунок компанії було забезпечено бронежилетами, касками й аптечками, всім мобілізованим збережено виплату середньої заробітної плати, незважаючи на скасування державою таких гарантій ще в липні 2022 р. Тож, передаючи наші активи «управителю», шановне АРМА хоче позбавити українців і, зокрема, співробітників IDS Ukraine cаме цього?!

По-третє, ми не закликаємо до скасування всіх конкурсів без попереднього аналізу їхньої правової обґрунтованості. Але водночас переконані, що всі конкурси, які проведені з порушеннями, мають бути скасовані. Позиція IDS Ukraine полягає в тому, що конфіскація  активів осіб, що знаходяться під санкціями, має бути юридично бездоганною. Ми українська патріотична компанія і тому боремося за те, щоб Україна й українська влада не стали посміховиськом для світової інвестиційної спільноти, коли непідсанкційні акціонери різних компаній почнуть відсуджувати в нашої країни багатомільйонні компенсації за недбальство  чиновників, що провели «кишенькову» конфіскацію, а українські платники податків декількох поколінь потім будуть їх виплачувати.

Наостанок зазначимо, що, на нашу думку, загалом сам факт оприлюднення такої заяви АРМА та її стилістика свідчать про те, що в АРМА розуміють протиправність своїх дій за кейсом ІDS Ukraine і намагаються ввести громадськість в оману, сподіваючись уникнути відповідальності за це.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

На які параметри звернути увагу під час вибору вакуумного насоса: рекомендації FROST CENTER

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА