12:50 27.03.2023

Завдяки державним банкам та банкам з іноземним капіталом банківська система України впевнено пройде кризу - "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

6 хв читати

Підсумки 2022 року вказують на те, що банківська система України припинила зростання і негативними показниками відреагувала на повномасштабну війну з росією. Нагадаємо, що банки, які прямо або опосередковано контролювались урядом росії, ще у 2018 році були виключені з "Рейтингу надійності банківських депозитів" через схильність керівництва цих банків до "політичних рішень". За 12 місяців 2022 року якість кредитних портфелів банків почала знижуватись. Втім і такі оцінки є попередніми і враховують тільки трохи більше 10 місяців війни. Тож агентство продовжує очікувати погіршення ситуації, але із оптимізмом дивиться в майбутнє і вважає, що банківська система України завдяки державним банкам та банкам з іноземним капіталом впевнено пройде кризу, викликану війною. Загальний прибуток банківської системи за 2022 рік дорівнював 24,7 млрд грн. Найбільший рівень збитку припав на державні Укргазбанк в сумі 2,757 млрд грн та Укрексімбанк — 6,886 млрд грн, а також на недержавний СЕНС БАНК (колишній Альфа-Банк), який показав збиток в сумі 6,965 млрд грн. Найбільший прибуток по банківській системі показав ПриватБанк — 30,252 млрд грн. З 67 платоспроможних банків тільки 18 банків показали збиток, хоча трьома місяцями раніше збиткових банків було 24. За рішенням банківського регулятора ринок залишили банки Форвард та IBOX Bank — банк Форвард через наявність серед бенефіціарів громадянина росії, а IBOX Bank у 2023 році було виведено з ринку за відмивання грошей. Банк Форвард у попередньому тридцять восьмому рейтингу банківських депозитів участі не приймав, а IBOX Bank мав найнижчу з можливих оцінок rd.3 (pi).

ТОП-12 банків з найнадійнішими (привабливими) депозитами за підсумками 12-ти місяців 2022 року:

АТ "КРЕДОБАНК"

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК"

АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК"

АТ "ПРАВЕКС БАНК"

АТ "УКРСИББАНК"

АТ "КБ "ПРИВАТБАНК"

АТ "ПІРЕУС БАНК МКБ"

АТ "КОМІНБАНК"

АТ "АБ "УКРГАЗБАНК"

АТ "ПРОКРЕДИТ БАНК"

АТ "УКРЕКСІМБАНК"

АТ "ОЩАДБАНК"

 

Лідери рейтингу

Як і минулого разу, трійку лідерів в рейтингу надійності банківських депозитів очолив Кредобанк. За даними НБУ, 2022 рік Кредобанк завершив з прибутком 142.416 млн грн. Чистий процентний дохід банку досяг 2,196 млрд грн, а чистий комісійний дохід — 514,5 млн грн. Станом на 01.01.2023 року банк сформував дуже добрий запас по нормативу регулятивного капіталу (Н2): при нормативі не менше 10% банк підтримував значення нормативу на рівні 21,63%. Також  Кредобанк підтримував значний запас ліквідності. За 2022 рік і в подальші місяці Кредобанк зберіг великий запас достатності капіталу і ліквідності. При цьому його діяльність залишалася прибутковою. За словами Голови Правління АТ "Кредобанк" Єжи Яцека Шугаєва, "ресурсна база Кредобанку забезпечує якісне відкриття та обслуговування рахунків у валютах UAH, USD, EUR та PLN, а також випуск карт різних типів залежно від тарифного пакету до них. Клієнтів такі послуги зацікавили. За останні півроку ми спостерігаємо збільшення кількості клієнтів, що відкривають рахунки в іноземних валютах та гривні. Показник поступово наближається до рівня довоєнного часу. Напевно, додатковим чинником у даній ситуації є суттєвий відсоток українців, що виїхали після повномасштабного вторгнення росії в Україну".

За підсумками 2022 року другу сходинку рейтингу очолив Райффайзен Банк. За 2022 рік банк отримав чистий процентний дохід у сумі 12,829 млрд грн та прибуток 1,547 млрд грн. Станом на 01.01.2023 року частка проблемних кредитів (NPL) в кредитному портфелі банку становила всього 15,24%, що значно менше за середньо-ринковий показник NPL в кредитному портфелі банків які ведуть свій бізнес в Україні.

В десятку рейтингу також потрапив АТ "КОМІНБАНК" (COMINBANK), який завершив 2022 рік з чистим процентним доходом 145,142 млн грн та прибутком 191,158 млн грн. Частка проблемних кредитів (NPL) в портфелі банку оцінювалась на рівні 17,51%, що значно менше за середні показники по банківській системі України. За підсумками 2022 року банк мав міцну дохідну базу, його чистий комісійний дохід перевищував у 5,6 рази чистий процентний дохід, а діяльність залишалась стабільно прибутковою. Також АТ "КОМІНБАНК" на 01.01.2023 року сформував значний запас адекватності регулятивного капіталу Н2: при нормативі 10% Н2 банку дорівнював 19,98%. Тетяна Путінцева, Голова Правління COMINBANKу так охарактеризувала досягнення банку: "дійсно наші вклади дозволяють отримувати дохід до 18,75% річних у гривні. Це одна з передумов, завдяки якій у 2022 році ми змогли не лише зберегти вкладників, а й залучити нових. Щомісяця ми залучали 60−80 млн грн депозитів фізичних осіб, і більше половина з них — це були нові вкладники. Близько 70% наших клієнтів розміщують депозити у національній валюті. Люди довіряють COMINBANKу".

 

Лідери рейтингу соціальної відповідальності

Звісно війна є одним із найбільших факторів, який впливає на поточну економічну ситуацію в Україні. Катастрофічне зниження ВВП на третину супроводжується відтоком споживачів та трудових ресурсів. Зниження економічної активності відбувалось на фоні ослаблення національної валюти у 2022 році та помітної споживчої інфляції на рівні 26,6%. Такі складні обставини звісно "дарують" банкам цілий букет фінансових ризиків і дехто з банків, на жаль, зійде з дистанції саме через економічні наслідки війни. Але будемо справедливими — в Україні банківська система залишається осередком ліквідності і джерелом кредитних ресурсів, що здатні підтримати як збройні сили України, так і важливі для цивільного населення логістичні та гуманітарні процеси.

В середині березня 2023 року агентство провело дослідження соціальної відповідальності банківського сектору. Вивчались як формальні показники, такі як витрати банків на податок на прибуток, участь банків на ринку військових ОВДП, так і неформальні ознаки соціальної активності, про які заявляли самі банки, а саме: умови для позичальників на час війни, участь у соціальних проектах, гуманітарних місіях, фінансування проектів, пов’язаних з укріпленням оборони міст та переселенням вимушених мігрантів. Агентство змінило свої підходи до оцінки соціальної відповідальності банків, врахувавши зауваження, які надійшли від учасників ринку. Насамперед були усунуті методичні недоліки, які не враховували різницю між держаними і приватними банками та впливу розміру банку на обсяги і кількість його соціальних проектів.

Агентство визначило ТОП-3 банків за рівнем соціальної відповідальності які на думку агентства за підсумками 2022 року були найбільше соціально відповідальними. До групи лідерів рейтингу за рівнем соціальної відповідальності увійшли банки:

  1. АТ "КРЕДОБАНК"
  2. АТ "КОМІНБАНК"
  3. ПуАТ "АКОРДБАНК"

Кредобанк мав досить сильний продуктовий ряд та лояльні тарифи, які спрямовані на полегшення користування банківськими послугами громадянами, що опинилися за межами України. Станом на 01.01.2023 року вкладення банку в ОВДП складали 3,356 млрд грн. На податок на прибуток за 2022 рік банк витратив 31,928 млн грн. Крім того Кредобанк у 2022 році виділив 7,7 мільйона гривень на добудову Центру протимінної діяльності Міністерства оборони України, а також опікувався розміщенням людей, які були вимушені залишити свої домівки через війну.

АТ "КОМІНБАНК" потужно розвивав благочинність ще до війни. А у грудні 2022 року банк презентував оновлену корпоративну соціальну відповідальність DOBROKOLO, в рамках якої системно здійснюється низка благочинних ініціатив, зокрема щомісячна допомога військовому шпиталю. Станом на жовтень 2022 року банк сплатив понад 83 млн. грн податків та зборів до держбюджету України. Також за час війни банк створив понад 150 нових робочих місць.

Акордбанк з перших днів повномасштабного військового вторгнення росії допомагає силам оборони. Протягом 2022 року наші військові отримали понад 200 багатоцільових і броньованих авто, що є найбільшим показником серед банків України. Окрім цього, захисники регулярно отримують від команди Акордбанку дрони та різне необхідне обладнання і спорядження. Акордбанк неодноразово перераховував 7-ми значні суми на створення флоту морських дронів на фандрейзинговій платформі UNITED24 та на придбання дронів-камікадзе.

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА