20:13 06.05.2022

Автор ИГОРЬ ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 6 травня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом на 6 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 6 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший щоденний огляд військово-політичною ситуації був оприлюднений 26 лютого. Всі експерти проекту "Інформаційна оборона України" працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Ми потребуємо вашої допомоги. Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Допомогу у гривнях ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомогу у доларах виможете перерахувати на рахунок: IBAN number: UA513226690000026207001378162; Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine", Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine; SWIFT: COSB UA UK KIE. Beneficiary name Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов).

Детальніше про нашу команду див. посилання наприкінці цього огляду.

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Слобожанському напрямку Збройні Сили України відновили контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки.

На Донецькому і Таврійському напрямках з метою сковування дій українських підрозділів противник здійснює обстріли уздовж всієї лінії зіткнення. Продовжує нанесення авіаційних та ракетно-бомбових ударів.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку населеного пункту Шандриголове. На Сєвєродонецькому напрямку намагався встановити контроль над населеними пунктами Рубіжне та Воєводівка, успіху не мав. На Попаснянському напрямку проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Нижнє.

В місті Маріуполь противник основні зусилля зосереджував на блокуванні та ураженні підрозділів українських захисників в районі "Азовсталь". Окупанти провели розвідку боєм у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мали, відступили.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, наносив вогневе ураження по позиціям українських військ в окремих районах. Зосереджував зусилля на утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та інженерному обладнанні позицій.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 6 травня орієнтовно склали: особового складу близько 24 900 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 1 110 (+8) од, бойових броньованих машин ‒ 2 686 (+35) од, артилерійських систем – 502 (+3) од, РСЗВ – 171 (+2) од, засобів ППО – 83 (+0) од, літаків – 199 (+3) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн – 1 926 (+19) од, кораблів/катерів – 11 (+1) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 324 (+12), спеціальної техніки – 38 (+0), крилатих ракет – 90 (+1).

Збройні Сили України ракетами "Нептун" уразили сучасний ракетний фрегат Чорноморського флоту "Адмірал Макаров".

У психіатричній лікарні населеного пункту Малотокмацький Ростовської області, що частково передана в користування збройним силам рф, перебуває до 800 поранених та до 200 тіл загиблих російських військовослужбовців.

У Харківській області в ході спецоперації СБУ було взято в полон 11 російських снайперів. Затримані входили до складу так званого "115 полку ДНР", який обстрілював українські позиції.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Високопоставлені американські чиновники в NYT повідомили, що США надали Україні розвіддані, що допомогли вразити російський крейсер "Москва" - флагман  Чорноморського флоту рф. 

NYT пише, що відразу після удару представники адміністрації Байдена "скрупульозно мовчали", відмовляючись підтвердити навіть факт завдання удару по "Москві". Але останніми днями американські офіційні особи підтвердили, що дані американської розвідки були надані Україні за кілька годин до запуску ракет "Нептун". Вони відмовилися уточнити інші деталі.

У Сполучених Штатах Америки вважають, що росія не змогла втілити свій "складний" план щодо захоплення України через недостатню кількість підготовлених солдатів та логістичні прорахунки.

Про це повідомили начальник штабу Сухопутних сил США Джеймс МакКонвіл та міністерка Армії США Крістін Вормут у спільній заяві в комітеті Сенату США зі збройних сил під час розгляду фінансів на оборону на 2023 рік та Програми оборони майбутнього.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, в окупованому місті Сорокіне на Луганщині почали процеси оформлення "паспортів "ЛНР" щодо українських громадян переміщених із нещодавно захоплених територій.

Люди, позбавлені домівок, майна і грошей, вимушені погоджуватись на ці умови, адже тільки так можна отримати гроші, продукти та медичну допомогу.

ГУР також повідомляє, що путін продовжує надсилати строковиків на війну в Україну. Через високі втрати на фронті окупанти намагаються терміново поповнити резерви "живої сили". Попри неодноразові заяви Кремля про неприпустимість залучення до участі у війні солдатів строкової служби, такі випадки фіксуються дедалі частіше.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців.

 Журналісти Reuters провели власне розслідування в Бучі й встановили, що місто окупували бійці полку Росгвардії "Вітязь" і десантники з Пскова. Упродовж трьох тижнів після звільнення Бучі українськими військовими журналісти Reuters опитали 90 свідків, оглянули місця злочинів та знайшли кілька особистих речей російських окупантів.

Це розслідування вперше публічно встановило причетність "псковських десантників" і "кадировців" до звірств і воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами проти беззбройного цивільного населення на Київщині.

Російські агресори вбивають українських дітей. Станом на ранок 6 травня щонайменше 631 дитина постраждала в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації: загинуло 223 дитини, поранено понад 408 дітей.

5 травня через обстріл окупантами регіонального ландшафтного парку "Фельдман Екопарк" в смт. Лісне Харківського району Харківської області загинув 15-річний хлопець-волонтер, який допомагав годувати та евакуювати тварин.

5 травня стало відомо, що 23 квітня внаслідок бомбардування с. Новоселівка Покровського району Донецької області загинув 17-річний юнак.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій – 139, Київській – 116, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, Житомирській – 15. У столиці Київ постраждали 16 дітей.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. У ніч на 6 травня російські війська інтенсивно обстрілювали Луганську й Донецьку області, менш інтенсивно – Харків, у Дніпропетровській області був ракетний удар по Покровській громаді та обстріл двох сіл, ввечері 5 травня був ракетний удар по Очакову в Миколаївській області.

На Дніпропетровщині – прилетіла ракета у Покровську громаду. Також – обстріл з "Градів" двох сіл у Зеленодольській  та Широківській громадах. Без постраждалих.

Харківська область: ніч із поодинокими обстрілами на околицях Харкова. Постраждалих немає. Протягом доби була також обстріляна Салтівка – поранення отримали 5 мирних мешканців та був ракетний обстріл Лозової, 1 людина загинула. 

Луганщина: 16 разів росіяни відкривали вогонь по житлових кварталах та об’єктах інфраструктури. Пошкоджено 12 будинків, електропідстанція, комплекс торговельних споруд. 7 будинків зруйновані в Рубіжному, 2 – в Новодружеську. Є руйнування в Лисичанську, Оріховому, Гірському, Попасній. Двоє загиблих. 

Донеччина: у Краматорську в результаті обстрілу 5 травня сильно пошкоджено 32 багатоповерхівки, поранено 25 людей. Крім житлових кварталів, армія рф активно атакує ракетами промислові об'єкти міста (обстріли вночі і під ранок). Не припиняють росіяни й обстрілів Авдіївського коксохімічного заводу. 

Також обстріляли селище Нью-Йорк, а з п’ятої ранку 6 травня активізували обстріли Світлодарської громади.

Миколаївщина: в четвер після 16 години був "приліт" у Очакові на об'єкти інфраструктури. П’ятеро жителів Миколаївської області отримали поранення у результаті атак російських окупантів.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Ввечері 5 травня з Маріуполя та "Азовсталі" вдалося вивезти ще майже 500 українців.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що на території заводу "Азовсталь" 6  травня розпочався третій етап евакуації цивільних осіб.

Російські війська порушили режим "тиші" у Маріуполі і обстріляли евакуаційний автомобіль, який 6 травня їхав забрати цивільних з "Азовсталі": загинув військовий, 6 – поранено. Про це повідомив полк "Азов" у Telegram.

Віце-прем’єр Ірина Верещук у Telegram повідомила, що "відбувся черговий обмін полоненими. Повернули 41 людину, включаючи 11 жінок. Додому повертаються 28 військових і 13 цивільних".

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. В українських морських портах наразі заблоковано 70 суден, адже з них неможливо здійснювати судноплавство, при цьому 6 з них, які оперують під іноземними прапорами – у Маріуполі.

Через завдані російськими військами руйнувань Кременчуцькому нафтопереробному заводу він не зможе запрацювати до кінця року. Знищення Кременчуцького НПЗ, який був основним виробником пального в Україні, а також низки великих нафтобаз призвели до нестачі пального на АЗС. Ситуація має владнатися протягом декількох тижнів, доки ринок не перелаштується на поставки з ЄС.

Збитки інфраструктури села Мощун Бучанського району на Київщині, яке називають форпостом на шляху ворога до Києва, перевищують 1,1 млрд грн. Про це йдеться в оцінці KSE Institute на основі даних проєкту RebuildUA від SmartFarming та Вкурсі Агро.

Перші ознаки відновлення та зростання української економіки. Україна під час сівби-2022 засіяла основними сільськогосподарськими культурами 7,1 мільйона га земель, що становить 49,3% від запланованих на поточний сезон 14,4 мільйона га. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Станом на початок травня в Україні будуються вже понад 400 житлових комплексів, 65 з них – в Києві, ще 45 – в Одесі.

Відновили будівництво також в Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі, Кременчуці, Черкасах, Умані. У західних областях зараз зводиться 245 ЖК. 

Відновлення інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях. Торговельна мережа "АТБ" до кінця травня планує відновити роботу ще більш як пів сотні тимчасово зачинених магазинів на Київщині

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична та суспільна підтримка України. Президент США Джо Байден провів телефонну розмову із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Сторони обговорили як військову ситуацію, так і стан підтримки України. Вони погодилися, що Україна має продовжувати отримувати значну й постійну підтримку у здійсненні свого законного права на самооборону.

Ані США, ані Німеччина "не визнаватимуть жодних кроків, які суперечать територіальному суверенітету та цілісності України і вважатимуть їх нелегітимними".

Глави МЗС Литви, Латвії та Естонії 6 травня прибули з візитом до Києва. Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс зазначила, що міністри прибули, щоб показати непохитну підтримку українському народові та обговорити більше способів, як країни Балтії можуть допомогти Україні, яка бореться за свою свободу та суверенітет, а також за демократичні цінності.

Як свідчать дані опитування Flash Eurobarometer, 66% жителів ЄС згодні з тим, що Україна має вступити в ЄС, коли буде готова – цю ідею здебільшого підтримують у всіх країнах, окрім Угорщини (де згодні 48%).

Найбільше людей, згодних з тим, що Україна має вступити до ЄС, щойно буде готова - в Португалії (87%), Естонії (83%), Литві (82%) та Польщі  (81%). Водночас найбільше незгодних припадає на Люксембург (38%), Грецію (37%), Угорщину (36%).

Фінансова допомога Україні. Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури і розвитку Польщі досягнули домовленості щодо скасування дозволів для усіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення палива.

Військова допомога Україні. Німеччина погодилася поставити Україні 7 самохідних гармат-гаубиць Panzerhaubitzen 2000. Це підтвердила у Словаччині в п’ятницю міністр оборони Крістін Ламбрехт, повідомляє Die Welt.

Близько двох третин респондентів у країнах ЄС схвалюють фінансування закупівлі та постачання військової техніки в Україну. Про це свідчать результати опитування Flash Eurobarometer.

Зокрема, 67% опитаних схвалюють купівлю і постачання військового обладнання Україні, у тому числі 33% повністю схвалюють і 34% схильні схвалювати.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Голова Держдуми рф В'ячеслав Володін запевняє, що мобілізації в росії не очікується і що ядерний удар з боку рф можливий лише як відповідь.

Речник президента рф Дмитро Пєсков у ТАСС заявив, що широке святкування "Дня перемоги" у захопленому російською армією українському Маріуполі неможливе, делегація з рф туди на 9 травня не їде.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Велика Британія запровадила санкції проти металургійної та гірничодобувної компанії Evraz, найбільшим акціонером якої є російський олігарх Роман Абрамович.

Японія заморозить активи ще 140 росіян та поширить експортні обмеження на російські військові підприємства.

Як повідомляє Bloomberg, Європейський Союз запропонував поширити санкції на Аліну Кабаєву, колишню гімнастку, яка очолює National Media Group і яка тісно пов’язана з президентом росії путіним.

Нафтогазове ембарго. Україна закликає Європейський Союз негайно запровадити ембарго на купівлю російської нафти та почати розгляд питання про заборону купівлі газу. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба на пресконференції у Києві з колегами із Латвії, Литви та Естонії, пише "Європейська правда".

Новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії, включно з ембарго на імпорт сирої нафти, завдасть більше шкоди Угорщині, ніж росії. Про це йдеться у листі угорського прем'єра Віктора Орбана на адресу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, повідомляє Index.

Австрія, як і раніше, виступає проти постачання газу з росії і називає цей крок "червоною лінією".

Болгарія проситиме про виключення з нафтового ембарго проти рф, запропонованого Європейською комісією в рамках шостого санкційного пакету.

За останніми даними ЄС запропонував переглянути нафтове ембарго проти рф, дозволивши Угорщині та Словаччині купувати російську нафту до кінця 2024 року, Чехії – до червня 2024 року. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Фінляндії вдалося скоротити обсяги імпорту нафти з росії відразу після того, як наприкінці лютого почалося вторгнення в Україну.

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА